Корупција разара здравствени систем

Према досадашњим анализама које је провела Антикорупцијска мрежа “Акаунт” корупција је огроман проблем комплетног здравственог систему у Босни и Херцеговини, а видљива је на сваком кораку.

Република Српска 08.05.2015 | 22:49
Корупција разара здравствени систем

Оно што посебно забрињава је то што још увијек не постоји озбиљна стратегија развоја здравства, као ни стратегија сузбијања корупције.

“Код нас је проблем што се корупција у здравству перципира кроз давање мита доктору и медицинском особљу. Међутим, то је само један мали скоро занемарљиви сегмент у здравстви и шта је заправо она у цијелости. Корупција у здарвству је у систему јавних набавки прије свега, у систему запошљавања, у систему пружања помоћи, на крају крајеву у једном дијелу и укључивању приватне праксе унутар система здравста. То је заправо суштина проблема у корупцији, ту заправо одлази преко 90 одсто средстава која одлазе у корупцији у здравству и то је тај сегмент у који ми треба да се укључимо”, тврди директор “Акаунта” Елдин Карић.

Невладина организација “Стоп мобинг” из Требиња већ дуже времена се бави борбом против корупције у здравству, а њихова истраживања показала су да су Болнице у много већој мјери захвећена корупцијом него што тога има у Домовима здравља.

“Корупција је на вишем нивоу, и има корупције али нам љекар или сестра на примарном нивоу. Ви нећет доћи и дати сестри и љекару 100, 200 евра да би вас примио преко реда. Вас 15 минута чека ваш ред и то је то, а у Болници мора. Да би се заказали, да би дошли на ред, е то је већ нешто друго. А што се тиче корпције на вишем нивоу од тендера, од запошљавања, од политичког запошљавања о томе се више причати”, каже Аница Рамић из организације “Стоп мобинг”.

Занимљиво је да су конференцији требали присуствовати и директори домова здравља из источне Херцеговине, који су показали спремност да учествоватвују у сузбијању корупције у здравству, али им је истог дана министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске заказало састанак у Вишеграду.

“Што су заказали није ми јасно и баш ме је то зачудило јер су звали сви директори да оправдају свој изостанак, јер је овдје требало бити шест директора из источне Херцеговине који су дали свој допринос”, каже Рамићева.

Једна од порука са конференције одржане у Требињу је и та да се грађани морају укључити у борбу против корупције.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нло

08.05.2015 21:40

Здравство је упало у врзино коло и оно је највеца рак рана у РС. Севап је све то приватизовати, јер је тренутно на дјелу најлосија могуца приватизација. Сви газдују сем дрзаве, а све рацуне плаца дрзава. О свим могуцим познатим и непознатим парзитима да не прицамо. О незналицама такодје. А о факултетима који станцују љекаре са никад мање знања поготово. И на крају само цу реци Фонд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

видар

08.05.2015 22:17

Па, шта да ти кажем.. следећи пут кад будеш имао неки здравсатвени проблем, изволи и иди код врачаре :))) иначе сам здравствени радник, дајем све од себе како би мојим пацијентима било ок, и више ми је мука од људи који не могу да схвате који труд улажемо и ја и моје колеге свакодневно, који је труд уложен током студија, специјализације, колико одрицања, због чега?! Да би неки сметљар попут тебе коментарисао наше знање или незнање.

Name

маја 09.05.2015

09.05.2015 05:50

Ти ВИДАР сигурно ниси био болестан чим тако реагујеш или ти неко ради у здравству па ди доноси мито из болнице да ждереш а ти ( ПАРАЗИТ ) срам те било ја сам два пута наручен за операцију и само продуже а да имам 500 еврића сутра би ме оперисао а 39 ми је год.ти си дно дна .

Name

баш баш

09.05.2015 14:18

Овдје је све давно потонуло. За ово болесно друштво, лијека више нема.

ОДГОВОРИТЕ