Korupcija razara zdravstveni sistem

Prema dosadašnjim analizama koje je provela Antikorupcijska mreža “Akaunt” korupcija je ogroman problem kompletnog zdravstvenog sistemu u Bosni i Hercegovini, a vidljiva je na svakom koraku.

Republika Srpska 08.05.2015 | 22:49
Korupcija razara zdravstveni sistem

Ono što posebno zabrinjava je to što još uvijek ne postoji ozbiljna strategija razvoja zdravstva, kao ni strategija suzbijanja korupcije.

“Kod nas je problem što se korupcija u zdravstvu percipira kroz davanje mita doktoru i medicinskom osoblju. Međutim, to je samo jedan mali skoro zanemarljivi segment u zdravstvi i šta je zapravo ona u cijelosti. Korupcija u zdarvstvu je u sistemu javnih nabavki prije svega, u sistemu zapošljavanja, u sistemu pružanja pomoći, na kraju krajevu u jednom dijelu i uključivanju privatne prakse unutar sistema zdravsta. To je zapravo suština problema u korupciji, tu zapravo odlazi preko 90 odsto sredstava koja odlaze u korupciji u zdravstvu i to je taj segment u koji mi treba da se uključimo”, tvrdi direktor “Akaunta” Eldin Karić.

Nevladina organizacija “Stop mobing” iz Trebinja već duže vremena se bavi borbom protiv korupcije u zdravstvu, a njihova istraživanja pokazala su da su Bolnice u mnogo većoj mjeri zahvećena korupcijom nego što toga ima u Domovima zdravlja.

“Korupcija je na višem nivou, i ima korupcije ali nam ljekar ili sestra na primarnom nivou. Vi nećet doći i dati sestri i ljekaru 100, 200 evra da bi vas primio preko reda. Vas 15 minuta čeka vaš red i to je to, a u Bolnici mora. Da bi se zakazali, da bi došli na red, e to je već nešto drugo. A što se tiče korpcije na višem nivou od tendera, od zapošljavanja, od političkog zapošljavanja o tome se više pričati”, kaže Anica Ramić iz organizacije “Stop mobing”.

Zanimljivo je da su konferenciji trebali prisustvovati i direktori domova zdravlja iz istočne Hercegovine, koji su pokazali spremnost da učestvovatvuju u suzbijanju korupcije u zdravstvu, ali im je istog dana ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zakazalo sastanak u Višegradu.

“Što su zakazali nije mi jasno i baš me je to začudilo jer su zvali svi direktori da opravdaju svoj izostanak, jer je ovdje trebalo biti šest direktora iz istočne Hercegovine koji su dali svoj doprinos”, kaže Ramićeva.

Jedna od poruka sa konferencije održane u Trebinju je i ta da se građani moraju uključiti u borbu protiv korupcije.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Nlo

08.05.2015 21:40

Zdravstvo je upalo u vrzino kolo i ono je najveca rak rana u RS. Sevap je sve to privatizovati, jer je trenutno na djelu najlosija moguca privatizacija. Svi gazduju sem drzave, a sve racune placa drzava. O svim mogucim poznatim i nepoznatim parzitima da ne pricamo. O neznalicama takodje. A o fakultetima koji stancuju ljekare sa nikad manje znanja pogotovo. I na kraju samo cu reci Fond.

ODGOVORITE
Name

vidar

08.05.2015 22:17

Pa, šta da ti kažem.. sledeći put kad budeš imao neki zdravsatveni problem, izvoli i idi kod vračare :))) inače sam zdravstveni radnik, dajem sve od sebe kako bi mojim pacijentima bilo ok, i više mi je muka od ljudi koji ne mogu da shvate koji trud ulažemo i ja i moje kolege svakodnevno, koji je trud uložen tokom studija, specijalizacije, koliko odricanja, zbog čega?! Da bi neki smetljar poput tebe komentarisao naše znanje ili neznanje.

Name

maja 09.05.2015

09.05.2015 05:50

Ti VIDAR sigurno nisi bio bolestan čim tako reaguješ ili ti neko radi u zdravstvu pa di donosi mito iz bolnice da ždereš a ti ( PARAZIT ) sram te bilo ja sam dva puta naručen za operaciju i samo produže a da imam 500 evrića sutra bi me operisao a 39 mi je god.ti si dno dna .

Name

baš baš

09.05.2015 14:18

Ovdje je sve davno potonulo. Za ovo bolesno društvo, lijeka više nema.

ODGOVORITE