Путин честитао Украјинцима Дан побједе

Предсједник Русије Владимир Путин честитао је грађанима Украјине, али не и њиховим лидерима, 70. годишњицу совјетске побједе над нацистичком Њемачком у Другом свјетском рату.

Свијет 08.05.2015 | 17:23
Путин честитао Украјинцима Дан побједе

У саопштењу поводом Дана побједе, Путин није ни споменуо прозападне украјинске власти, обраћајући се и честитајући владама других бивших совјетских република које су се заједно бориле са Москвом у Другом свјетском рату, пренио је АФП.

Путин је упутио и честитке народу Грузије, али не и њиховој такође прозападној влади, против које је Москва водила кратак рат 2008. године.

"Велика побједа била је заједничко, непроцјењиво достигнуће вашег народа с којим смо се борили раме уз раме против окрутног непријатеља и спасили свијет од нацизма", навео је Путин у саопштењу.

"Наш дуг је данас да сачувамо успомену на пале хероје, бринемо о ратним ветеранима и осигурамо да се не понове трагични догађаји из прошлости", рекао је Путин.

Путин се припрема да буде домаћин сутрашње грандиозне војне параде на Црвеном тргу која ће бити одржана уз присуство око 20 свјетских лидера, али не и вођа западних земаља који нису дошли због затегнутих односа с Русијом због украјинске кризе, навео је АФП.

Украјина ће данас први пут обиљежити 8. мај, који се слави широм Европе, као Дан сјећања и помирења, комеморацијама погинулима.
Та бивша совјетска република, која је изгубила на милионе војника на обје стране фронта током Другог свјетског рата, тиме се дистанцира од Русије која сутра обиљежева 70 година од побједе над нацистичком Њемачком.

За разлику од Русије која ће сутра великом парадом обиљежити Дан побједе, Украјина планира марш мира уз војну мизику украјинских и европских војних оркестара, а војни кадети ће положити заклетву пред предсједником Петром Порошенком, испред Музеја Другог свјетског рата.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

И не требаш

08.05.2015 16:07

И не требаш им честитати!Само напријед!

ОДГОВОРИТЕ