Putin čestitao Ukrajincima Dan pobjede

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Ukrajine, ali ne i njihovim liderima, 70. godišnjicu sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Svijet 08.05.2015 | 17:23
Putin čestitao Ukrajincima Dan pobjede

U saopštenju povodom Dana pobjede, Putin nije ni spomenuo prozapadne ukrajinske vlasti, obraćajući se i čestitajući vladama drugih bivših sovjetskih republika koje su se zajedno borile sa Moskvom u Drugom svjetskom ratu, prenio je AFP.

Putin je uputio i čestitke narodu Gruzije, ali ne i njihovoj takođe prozapadnoj vladi, protiv koje je Moskva vodila kratak rat 2008. godine.

"Velika pobjeda bila je zajedničko, neprocjenjivo dostignuće vašeg naroda s kojim smo se borili rame uz rame protiv okrutnog neprijatelja i spasili svijet od nacizma", naveo je Putin u saopštenju.

"Naš dug je danas da sačuvamo uspomenu na pale heroje, brinemo o ratnim veteranima i osiguramo da se ne ponove tragični događaji iz prošlosti", rekao je Putin.

Putin se priprema da bude domaćin sutrašnje grandiozne vojne parade na Crvenom trgu koja će biti održana uz prisustvo oko 20 svjetskih lidera, ali ne i vođa zapadnih zemalja koji nisu došli zbog zategnutih odnosa s Rusijom zbog ukrajinske krize, naveo je AFP.

Ukrajina će danas prvi put obilježiti 8. maj, koji se slavi širom Evrope, kao Dan sjećanja i pomirenja, komemoracijama poginulima.
Ta bivša sovjetska republika, koja je izgubila na milione vojnika na obje strane fronta tokom Drugog svjetskog rata, time se distancira od Rusije koja sutra obilježeva 70 godina od pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Za razliku od Rusije koja će sutra velikom paradom obilježiti Dan pobjede, Ukrajina planira marš mira uz vojnu miziku ukrajinskih i evropskih vojnih orkestara, a vojni kadeti će položiti zakletvu pred predsjednikom Petrom Porošenkom, ispred Muzeja Drugog svjetskog rata.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

I ne trebaš

08.05.2015 16:07

I ne trebaš im čestitati!Samo naprijed!

ODGOVORITE