Ипак ништа од Премијер лиге у кошарци!

ФИБА наишла на непремостиве проблеме! По свему судећи, и следеће сезоне играће се АБА лига, која ће средином маја доживети власничку и управљачку трансформацију.

Кошарка 08.05.2015 | 14:40
Ипак ништа од Премијер лиге у кошарци!

ФИБА је кренула у борбу за враћање европских кошаркашких такмичења под своје окриље, а први на том путу, после Евролиге, нашао се балкански регион, односно актуелна АБА лига.

Пре две недеље из ФИБА су процурели детаљи о новом регионалном такмичењу које би носило назив Премијер лига, седиште би било у Подгорици, право учешћа имали би искључиво клубови из земаља бивше Југославије... а власници тог такмичења били би регионални савези и сама ФИБА.

Међутим, после турнеје Косте Илијева, представника ФИБА, по региону, јасно је да од Премијер лиге за сада нема ништа. Наиме, први су се против новог пројекта побунили словеначки тимови Крка и Олимпија, који су у заједничком саопштењу истакли да не подржавају идеју ФИБА, да остају верни АБА лиги, и да очекују спровођење у дело својинске и власничке трансформације тог такмичења. Та трансформација је, иначе, договорена 13. априла у Београду, на састанку којем су присуствовали представници свих клубова учесника Јадранске лиге.

Иако се на основу саопштења на сајту КС ЦГ могло претпоставити да су црногорски клубови после састанка са Илијевом подржали ФИБА у намери да оснује ново регионално такмичење (најављено је да седиште те лиге треба да буде у Подгорици), Будућност је то демантовала, па је на адресе клубова АБА лиге проследила обавештење у којем је наведено да ставови првог човека клуба Драгана Бокана нису добро пренети после сусрета са Илијевом, те да Будућност, овосезонски полуфиналиста, остаје при ставовима усвојеним на поменутом састанку 13. априла у Београду.

Када су у питању српски клубови, њихов став је да би прихватили ново такмичење под окриљем ФИБА уколико седиште буде у Београду, уколико се обезбеди проходност у Евролигу (као из АБА лиге), као и ако добију гаранције да у новој лиги неће бити места за клубове с Косова (које је ФИБА признала као државу). То је, таксативно, као услове да уопште почне да размишља о преласку у ново такмичење навео Небојша Човић, први човек шампиона АБА лиге Црвене звезде, у интервју за Спортски журнал после састанка са Костом Илијевом...
„ФИБА мора да нам гарантује проходност у Евролигу и Еврокуп. А то значи да прво реши односе са Евролигом и УЛЕБ, а не са нама. Под два, када кренемо да причамо о новом концепту регионалне лиге, да нам гарантује да ће седиште бити у Београду, јер регионална лига симулира простор бивше Југославије, а зна се где је био главни град. Под три, а можда чак и под један, да нам ФИБА гарантује да у тој, радно названој Премијер лиги, неће на мала врата бити увучени клубови са Косова и Метохије. И под четири, да ФИБА неће правити никакве сметње у јачању нама веома важне Кошаркашке лиге Србије“, изјавио је Човић за Журнал.

На крају, хрватски представници желе да седиште фирме која би руководила такмичењем буде у Европској унији (дакле, Загреб или Љубљана), као и да добију финансијске гаранције.

Закључак је јасан: с обзиром на непомирљиве ставове, тренутну ситуацију на релацији ФИБА - Евролига, јасно је да постоје непремостиве препреке, и да ће Премијер лига вероватно остати као неуспешан покушај ФИБА да регионално такмичење стави под своје ингеренције.

Коментари / 0

Оставите коментар