Ipak ništa od Premijer lige u košarci!

FIBA naišla na nepremostive probleme! Po svemu sudeći, i sledeće sezone igraće se ABA liga, koja će sredinom maja doživeti vlasničku i upravljačku transformaciju.

Košarka 08.05.2015 | 14:40
Ipak ništa od Premijer lige u košarci!

FIBA je krenula u borbu za vraćanje evropskih košarkaških takmičenja pod svoje okrilje, a prvi na tom putu, posle Evrolige, našao se balkanski region, odnosno aktuelna ABA liga.

Pre dve nedelje iz FIBA su procureli detalji o novom regionalnom takmičenju koje bi nosilo naziv Premijer liga, sedište bi bilo u Podgorici, pravo učešća imali bi isključivo klubovi iz zemalja bivše Jugoslavije... a vlasnici tog takmičenja bili bi regionalni savezi i sama FIBA.

Međutim, posle turneje Koste Ilijeva, predstavnika FIBA, po regionu, jasno je da od Premijer lige za sada nema ništa. Naime, prvi su se protiv novog projekta pobunili slovenački timovi Krka i Olimpija, koji su u zajedničkom saopštenju istakli da ne podržavaju ideju FIBA, da ostaju verni ABA ligi, i da očekuju sprovođenje u delo svojinske i vlasničke transformacije tog takmičenja. Ta transformacija je, inače, dogovorena 13. aprila u Beogradu, na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici svih klubova učesnika Jadranske lige.

Iako se na osnovu saopštenja na sajtu KS CG moglo pretpostaviti da su crnogorski klubovi posle sastanka sa Ilijevom podržali FIBA u nameri da osnuje novo regionalno takmičenje (najavljeno je da sedište te lige treba da bude u Podgorici), Budućnost je to demantovala, pa je na adrese klubova ABA lige prosledila obaveštenje u kojem je navedeno da stavovi prvog čoveka kluba Dragana Bokana nisu dobro preneti posle susreta sa Ilijevom, te da Budućnost, ovosezonski polufinalista, ostaje pri stavovima usvojenim na pomenutom sastanku 13. aprila u Beogradu.

Kada su u pitanju srpski klubovi, njihov stav je da bi prihvatili novo takmičenje pod okriljem FIBA ukoliko sedište bude u Beogradu, ukoliko se obezbedi prohodnost u Evroligu (kao iz ABA lige), kao i ako dobiju garancije da u novoj ligi neće biti mesta za klubove s Kosova (koje je FIBA priznala kao državu). To je, taksativno, kao uslove da uopšte počne da razmišlja o prelasku u novo takmičenje naveo Nebojša Čović, prvi čovek šampiona ABA lige Crvene zvezde, u intervju za Sportski žurnal posle sastanka sa Kostom Ilijevom...
„FIBA mora da nam garantuje prohodnost u Evroligu i Evrokup. A to znači da prvo reši odnose sa Evroligom i ULEB, a ne sa nama. Pod dva, kada krenemo da pričamo o novom konceptu regionalne lige, da nam garantuje da će sedište biti u Beogradu, jer regionalna liga simulira prostor bivše Jugoslavije, a zna se gde je bio glavni grad. Pod tri, a možda čak i pod jedan, da nam FIBA garantuje da u toj, radno nazvanoj Premijer ligi, neće na mala vrata biti uvučeni klubovi sa Kosova i Metohije. I pod četiri, da FIBA neće praviti nikakve smetnje u jačanju nama veoma važne Košarkaške lige Srbije“, izjavio je Čović za Žurnal.

Na kraju, hrvatski predstavnici žele da sedište firme koja bi rukovodila takmičenjem bude u Evropskoj uniji (dakle, Zagreb ili Ljubljana), kao i da dobiju finansijske garancije.

Zaključak je jasan: s obzirom na nepomirljive stavove, trenutnu situaciju na relaciji FIBA - Evroliga, jasno je da postoje nepremostive prepreke, i da će Premijer liga verovatno ostati kao neuspešan pokušaj FIBA da regionalno takmičenje stavi pod svoje ingerencije.

Komentari / 0

Ostavite komentar