Е, моја Звездо! ''Пола'' Јовића продато Захавију за милион!!!

Црвена звезда је продала 50 одсто власништва над уговором талентованог нападача Луке Јовића инвестиционом фонду светског суперменаџера Пинија Захавија, сазнаје „Блиц“.

Фудбал 08.05.2015 | 12:20
Е, моја Звездо! ''Пола'' Јовића продато Захавију за милион!!!

Црвено-бели су били принуђени на такав корак још зимус како би обезбедили лиценцу за домаћа такмичења, али и како би избегли одузимање бодова од стране ФИФА због дугова, пре свих према Гжегожу Броновицком.

Још у новембру прошле године управа црвено-белих је морала да исплати прву рату Броновицком коме се тада дуговало нешто преко 600.000 евра, нето. Та прва рата је износила практично пола од тог износа. Пошто у том тренутку није било шансе да се паре пронађу на други начин, одлучено је да се фондовима и агенцијама понуди део права на младе играче.

Изненађујуће конкретне понуде није било ни од једног фонда и менаџера изузев Захавија. Пошто је Лука Јовић члан менаџерске агенције Фалија Рамаданија који је у више него добрим односима са Захавијем, било је јасно кога Израелац жели да купи. Тада је постигнут договор да се за 400.000 евра прода 20 одсто права на Јовића. Звезда је на тај начин исплатила рату и нешто преко Броновицком и тиме спречила одузимање бодова.

Међутим, било је то само заустављање, али не и гашење пожара који је претио да се разбукта већ у јануару када су поред друге рате за Броновицког црвено-белима на наплату стигли и дугови према играчима и клубовима који су добили спорове пред ФС Србије. Тада је опасност била двострука, јер је поред одузимања бодова претила и забрана регистровања појачања.

Тада је фонд Пинија Захавија упутио и другу понуду о откупу још 30 одсто уговора Јовића за суму нешто мању од 600.000 евра. Звезда је просто морала да пристане, а пошто је требало још новца остатак је намирен позајмицама чланова управе и лиценца је обезбеђена.

Директор клуба Звездан Терзић је у пар наврата потврдио продају половине уговора “једног од младих играча”, али није желео пре свега због захтева инвестиционог фонда да открива детаље.

На тај начин клуб је остао без половине власништва над уговором Јовића за неких милион евра. Млади играч је о томе обавештен, а као добра страна свега и са његовим менаџерима је за кратко време постигнут договор о потписивању новог уговора у трајању од три године. Такође приликом његовог наредног трансфера треба очекивати да ће Звезда тражити и позамашну количину процената од његове даље продаје како би тиме компензовала рану продају.

Неизвесно је када ће Јовић отићи из клуба јер је према новим прописима ФИФА улагање инвестиционих фондова забрањено и за сваку куповину играча после јануара остаје право фондовима да се воде као власници годину дана. Уколико је 30 одсто Јовићевог уговора продато пре 1. јануара, свима је у интересу да млади шпиц остане на “Маракани” бар још сезону.

Колико су клубови спремни да плате?
Бенфика - 10 милиона
Порто - 10 милиона
Атлетико Мадрид 8 милиона
Фјорентина - 7 милиона
*суме су у еврима

Коментари / 0

Оставите коментар