E, moja Zvezdo! ''Pola'' Jovića prodato Zahaviju za milion!!!

Crvena zvezda je prodala 50 odsto vlasništva nad ugovorom talentovanog napadača Luke Jovića investicionom fondu svetskog supermenadžera Pinija Zahavija, saznaje „Blic“.

Fudbal 08.05.2015 | 12:20
E, moja Zvezdo! ''Pola'' Jovića prodato Zahaviju za milion!!!

Crveno-beli su bili prinuđeni na takav korak još zimus kako bi obezbedili licencu za domaća takmičenja, ali i kako bi izbegli oduzimanje bodova od strane FIFA zbog dugova, pre svih prema Gžegožu Bronovickom.

Još u novembru prošle godine uprava crveno-belih je morala da isplati prvu ratu Bronovickom kome se tada dugovalo nešto preko 600.000 evra, neto. Ta prva rata je iznosila praktično pola od tog iznosa. Pošto u tom trenutku nije bilo šanse da se pare pronađu na drugi način, odlučeno je da se fondovima i agencijama ponudi deo prava na mlade igrače.

Iznenađujuće konkretne ponude nije bilo ni od jednog fonda i menadžera izuzev Zahavija. Pošto je Luka Jović član menadžerske agencije Falija Ramadanija koji je u više nego dobrim odnosima sa Zahavijem, bilo je jasno koga Izraelac želi da kupi. Tada je postignut dogovor da se za 400.000 evra proda 20 odsto prava na Jovića. Zvezda je na taj način isplatila ratu i nešto preko Bronovickom i time sprečila oduzimanje bodova.

Međutim, bilo je to samo zaustavljanje, ali ne i gašenje požara koji je pretio da se razbukta već u januaru kada su pored druge rate za Bronovickog crveno-belima na naplatu stigli i dugovi prema igračima i klubovima koji su dobili sporove pred FS Srbije. Tada je opasnost bila dvostruka, jer je pored oduzimanja bodova pretila i zabrana registrovanja pojačanja.

Tada je fond Pinija Zahavija uputio i drugu ponudu o otkupu još 30 odsto ugovora Jovića za sumu nešto manju od 600.000 evra. Zvezda je prosto morala da pristane, a pošto je trebalo još novca ostatak je namiren pozajmicama članova uprave i licenca je obezbeđena.

Direktor kluba Zvezdan Terzić je u par navrata potvrdio prodaju polovine ugovora “jednog od mladih igrača”, ali nije želeo pre svega zbog zahteva investicionog fonda da otkriva detalje.

Na taj način klub je ostao bez polovine vlasništva nad ugovorom Jovića za nekih milion evra. Mladi igrač je o tome obavešten, a kao dobra strana svega i sa njegovim menadžerima je za kratko vreme postignut dogovor o potpisivanju novog ugovora u trajanju od tri godine. Takođe prilikom njegovog narednog transfera treba očekivati da će Zvezda tražiti i pozamašnu količinu procenata od njegove dalje prodaje kako bi time kompenzovala ranu prodaju.

Neizvesno je kada će Jović otići iz kluba jer je prema novim propisima FIFA ulaganje investicionih fondova zabranjeno i za svaku kupovinu igrača posle januara ostaje pravo fondovima da se vode kao vlasnici godinu dana. Ukoliko je 30 odsto Jovićevog ugovora prodato pre 1. januara, svima je u interesu da mladi špic ostane na “Marakani” bar još sezonu.

Koliko su klubovi spremni da plate?
Benfika - 10 miliona
Porto - 10 miliona
Atletiko Madrid 8 miliona
Fjorentina - 7 miliona
*sume su u evrima

Komentari / 0

Ostavite komentar