Признао да је ишао да ратује у Сирију

У Специјалном суду у Београду данас је настављено суђење петорици оптужених за тероризам и повезаност са терористичким организацијама у Сирији сведочењем Инфрана Личина који је под јаким обезбеђењем спроведен у судницу.

Србија 07.05.2015 | 13:40
Признао да је ишао да ратује у Сирију

Овај сведок је током излагања потврдио да је отишао у Сирију да ратује са осталим оптуженима, односно Тефиком Мујовићем који је у бекству и коме се суди у одсуству.

Осим Мујовића, у одсуству се суди и Абиду Подбићанину за којег се сумња да је убијен, док су на оптуженичкој клупи Сеад Плојовић и Изудин Црновршанин из Новог Пазара, као и Ферат Касумовић из Београда.

Личин је испричао суду како је постао "верник" ислама још у седмом разреду основне школе и редовно је ишао у џамију да клања.

Када је преко Интернета сазнао да, како је навео, у Сирији муче и убијају муслимане у њему су прорадиле емоције и као вернику и као човеку и пожелео је да се тамо некако пребаци.

Преко другова са факултета ступио је у везу са Хамзом Адамовићем који му је помогао да оде на обуку за ратиште.

После обуку отишао је и да ратује.

Подбићанин и Мујовић оптужницом се терете да су почетком 2013. успоставили везу са организацијама Исламска држава Ирака и Леванта и Фронт ел Нусра, које су Уједињене нације прогласиле за терористичке организације.

Тужилаштво сумња да су Подбићанин и Мујовић заједно са Плојовићем и Црновршанином од истомишљеника у Србији и другим земљама прикупљали новац и финансирали одлазак више грађана Србије и других земаља у кампове за терористичку обуку у Сирији, а потом на ратиште.

Новац је, како се сумња, прикупљан у Босни и Херцеговини, Хрватској и у више земаља Западне Европе - Аустрији, Немачкој и Луксембургу.

Оптужени су у просторијама месџида "Фуркан", у Новом Пазару за заинтересоване за ратовање у Сирији организовали прихват ради одмора, опремања и пружања неопходних информација пред наставак пута, наводи се у оптужници.

Мујовић је у Истанбулу, како се сумња, дочекивао и прихватао лица која су се упутила у Сирију, те финансирао и организовао њихово пребацивање из Турске до кампова за терористичку обуку на северу Сирије.

Тужилаштво наводи и да је окривљени Подбићанин у Сирији, у главном у граду Азазу, организовао прихват, смештај и војну обуку придошлих лица, а окривљени Касумовић је врбовао једно лице за одлазак у Сирију.

Та особа је ступила у терористичку организацију ИС и погинула је у сукобима.

Према наводима оптужнице, Подбићанин, Мујовић, Црновршанин и Касумовић су се у Сирији придружили оружаном делу терористичког удружења ИС, док је Подбићанин командовао једном јединицом, а према писањима неких медија он је погинуо у тим сукобима.

Мујовићу је оптужницом стављено на терет подстицање терористичких дела, јер је путем Фејсбук профила поставио низ садржаја којима се велича Исламска држава Ирака и Леванта и позива на самоубилачке акције у Рашкој области, Београду и Риму.

За Подбићанином и Мујовићем је расписана међународна потерница, а медији су пренели да је Подбићанин убијен у Сирији.

Коментари / 0

Оставите коментар