Priznao da je išao da ratuje u Siriju

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje petorici optuženih za terorizam i povezanost sa terorističkim organizacijama u Siriji svedočenjem Infrana Ličina koji je pod jakim obezbeđenjem sproveden u sudnicu.

Srbija 07.05.2015 | 13:40
Priznao da je išao da ratuje u Siriju

Ovaj svedok je tokom izlaganja potvrdio da je otišao u Siriju da ratuje sa ostalim optuženima, odnosno Tefikom Mujovićem koji je u bekstvu i kome se sudi u odsustvu.

Osim Mujovića, u odsustvu se sudi i Abidu Podbićaninu za kojeg se sumnja da je ubijen, dok su na optuženičkoj klupi Sead Plojović i Izudin Crnovršanin iz Novog Pazara, kao i Ferat Kasumović iz Beograda.

Ličin je ispričao sudu kako je postao "vernik" islama još u sedmom razredu osnovne škole i redovno je išao u džamiju da klanja.

Kada je preko Interneta saznao da, kako je naveo, u Siriji muče i ubijaju muslimane u njemu su proradile emocije i kao verniku i kao čoveku i poželeo je da se tamo nekako prebaci.

Preko drugova sa fakulteta stupio je u vezu sa Hamzom Adamovićem koji mu je pomogao da ode na obuku za ratište.

Posle obuku otišao je i da ratuje.

Podbićanin i Mujović optužnicom se terete da su početkom 2013. uspostavili vezu sa organizacijama Islamska država Iraka i Levanta i Front el Nusra, koje su Ujedinjene nacije proglasile za terorističke organizacije.

Tužilaštvo sumnja da su Podbićanin i Mujović zajedno sa Plojovićem i Crnovršaninom od istomišljenika u Srbiji i drugim zemljama prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije i drugih zemalja u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Novac je, kako se sumnja, prikupljan u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i u više zemalja Zapadne Evrope - Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu.

Optuženi su u prostorijama mesdžida "Furkan", u Novom Pazaru za zainteresovane za ratovanje u Siriji organizovali prihvat radi odmora, opremanja i pružanja neophodnih informacija pred nastavak puta, navodi se u optužnici.

Mujović je u Istanbulu, kako se sumnja, dočekivao i prihvatao lica koja su se uputila u Siriju, te finansirao i organizovao njihovo prebacivanje iz Turske do kampova za terorističku obuku na severu Sirije.

Tužilaštvo navodi i da je okrivljeni Podbićanin u Siriji, u glavnom u gradu Azazu, organizovao prihvat, smeštaj i vojnu obuku pridošlih lica, a okrivljeni Kasumović je vrbovao jedno lice za odlazak u Siriju.

Ta osoba je stupila u terorističku organizaciju IS i poginula je u sukobima.

Prema navodima optužnice, Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Siriji pridružili oružanom delu terorističkog udruženja IS, dok je Podbićanin komandovao jednom jedinicom, a prema pisanjima nekih medija on je poginuo u tim sukobima.

Mujoviću je optužnicom stavljeno na teret podsticanje terorističkih dela, jer je putem Fejsbuk profila postavio niz sadržaja kojima se veliča Islamska država Iraka i Levanta i poziva na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu i Rimu.

Za Podbićaninom i Mujovićem je raspisana međunarodna poternica, a mediji su preneli da je Podbićanin ubijen u Siriji.

Komentari / 0

Ostavite komentar