Или Специјални суд или Трибунал за злочине

Амбасадори Немачке и Холандије на Косову и Метохији упозорили су власт да ће, уколико не буде формиран Специјални суд за ратне злочине ОВК, Приштина добити Трибунал ОУН за ратне злочине.

Регион 07.05.2015 | 11:40
Или Специјални суд или Трибунал за злочине

Формирање Специјалног суда за ратне злочине ОВК и суочавање са прошлошћу било би у интересу Косова, поручио је амбасадор Немачке у Приштини Матијас Киеслер.

Он је у изјави за приштински “Зери” упозорио да посланици Косова треба да имају у виду да у случају неуспеха приликом одлучивања о формирању Специјалног суда у парламенту то питање ће бити пребачено на Савет безбедности УН.

"Представници најјачих држава Европе захтевају од посланика Скупстине Косова да гласају за Специјални суд јер ће у супротном овлашћења бити пребачена на Савјет безбједности УН", рекао је Киеслер.

Подсјетио је да је још 2014. годне председница Косова Атиферте Јахјага разменом докумената са тадашњом високом представницом за спољну политику Кетрин Ештон преузела обавеза за формирање Специјалног суда.

И амбасадор Холандије у Приштини рекао је да посланици Скупштине Косова треба да изгласају формирање Специјалног суда јер ће се у супротном то питање наћи пред Саветом безбедности УН.

"Косово ништа не добија одбијањем формирања Специјалног суда изузев што ће добити Трибунал ОУН за ратне злоцине", пише “Зери”.

Коментари / 0

Оставите коментар