Српска упозорава на џихадисте из БиХ

Република Српска упозорила је у 13. Извјештају Савјету безбједности УН да БиХ, као највећи европски "извозник" бораца у "Исламску државу" по глави становника, посебно мора бити на опрезу када је ријеч о тероризму.

Босна и Херцеговина 07.05.2015 | 07:52
Српска упозорава на џихадисте из БиХ

"По броју бораца које даје у `Исламску државу` по глави становника, БиХ је четврта у свијету и прва у Европи. Дакле, БиХ, много више него било која друга земља у Европи, мора бити крајње на опрезу од пријетње радикалног исламског насиља, укључујући 'извоз' бораца за `Исламску државу` и друге џихадистичке покрете", указује се у Извјештају.

У документу се констатује да, нажалост, неки у Сарајеву поричу степен пријетње, те подсјећа да је први замјеник високог представника у интервјуу који је дао 24. априла, на питање да ли постоји одређени ризик од насилног екстремизма у БиХ, одговорио да "не постоји ништа што БиХ чини подложнијом одређеним пријетњама у односу на било коју другу земљу".

"За разлику од арогантних тврдњи ОХР-а, Република Српска константно упозорава на растућу пошаст тероризма. Испоставило се да су страховања Републике Српске оправдана", наводи се и Извјештају, уз подсјећање да је 27. априла наоружани мушкарац, за ког се вјерује да је повезан са вехабијским покретом, извршио терористички напад на полицијску станицу у Зворнику.

Напомиње се да су у вези са овим нападом ухапшена два лица, те да велику забринутост представља чињеница да се једно недавно вратило из борби у Сирији, што наглашава реалност чињенице да исламски радикали, не само да одлазе из БиХ у борбе у Сирији, него се и враћају кући да врше терористичке акте у БиХ.

"Напад у Зворнику посебно брине Владу Републици Српској зато што су мета били институција и службеници Српске, и то они који су задужени за очување мира и безбједности", истиче се у документу и додаје да је основна одговорност Владе да води рачуна о безбједности својих грађана и да ће Влада наставити да интензивно сагледава наредне кораке на спречавању напада радикалних исламиста.

Република Српска подсјећа да озбиљне пријетње од тероризма у Српској и БиХ вуку коријен из грађанског рата деведесетих година прошлог вијека, када су радикалне исламске организације и борци дошли из цијелог свијета да се боре у БиХ и иза себе оставили терористички покрет који од тог времена БиХ не даје мира.

"Високопозиционирани званичници БиХ из редова Странке демократске акције /СДА/, укључујући актуелног предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ /Шефика Џаферовића/, повезују се са једним од претеча 'Исламске државе' - одредом 'Ел Муџахид', који је током рата деведесетих година рутински мучио српске заробљенике и одрубљивао им главе", подсјећа се у документу.

Напомиње се да се у тексту објављеном у британском "Гардијану" 1996. године муџахидини описују као "нека врста паравојне гарде" СДА и констатују њихови блиски односи са Шемсудином Мехмедовићем, који је сада члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност у Парламентарној скупштини БиХ.

"Многи регрути `Исламске државе` су некадашњи борци одреда `Ел Муџахид`, укључујући најмање једно од шест лица поријеклом из БиХ против којих су САД ове године подигле оптужницу због слања новца и материјалних средстава 'Исламској држави", наглашава се у Извјештају.

Република Српска је поручила да ће због свега тога преузети активну улогу у борби против тероризма ради заштите својих грађана, оцијенивши да се ови напори морају интензивирати у предстојећим мјесецима и годинама.

"Република Српска позива све нивое власти у БиХ да повећају будност и зауставе терористичко регрутовање и спријече оне који подржавају радикалне исламистичке снаге у Сирији да терор донесу кући", истиче се у 13. Извјештају Републике Српске упућеном Савјету безбједности УН.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Мд

07.05.2015 06:03

Ста Рс-а има да упозорава Ун о џихадлијама кад УН и јесу дозволили њима да додју у БиХ знају они тацно колико њих има у Бих посто су их довозили у Бих за вријеме рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

07.05.2015 06:10

Како баја подло покусава искористити ово за лицну промоцију и да се блати цијела дрзава а посебно њен вецински народ. Не вјерујем да је он толико мудар да сконта да це оваквом прицом само убрзати стварање заједницке полиције, довести у питање ентитете...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зокс

07.05.2015 06:55

Упозорава ли Српска да јој је народ на ивици егзистенције те да се цијена зивота у РС утроструцила у последњих пар година те да су плате јадне да јадније не могу бити или је ово флоскула и притисак да се скрене са горе наведене теме посто видим да је свака друга вијест око тероризма тако да испадамо гори од Јемена..Да не говорим о опасности дизања тензија и идеја због кохих се и ратовало на овим просторима. Ста нас брига за полицијски посао, да сам хтјео са тим да се замарам био би полицајац...

Name

Едо , Слатина - Тузла

07.05.2015 07:22

Док год постоји заједничка држава и једним и другим и трећим ће главни адут бити национализам а знате зашто? Зато што других адута немају. Неспособни су и једни и други и трећи да било шта ураде осим да пљачкају овај ионако осиромашени народ. Данас у БиХ имате два ентитета у којима дјеца сањају да оду, искривљен систем ( сустав ) вриједности у којима се олигархија са својим потомцима бахати на конто новца који су покрали од поштеног и сиромашног становништва и нема никаквих назнака за бољу будућност. Нажалост из БиХ свако нормалан мора да има жељу да оде јер није могуће опстати у тој држави осим ако нисте припрдак власти, син или кћерка неког од олигархије или једноставно будала која то све не види. Наведеним није проблем останка и опстанка. Да парадокс буде већи ови сиромашни који су покрадени уче своју дјецу како и они треба да буду као ови што су их покрали а поштених људи и породица ( обитељи ) је све мање и мање ... то је пут који конвертира у нулу односно у ништа!

Name

Ако

07.05.2015 06:12

Ако цемо тако, ово је поднаслов из србијанских новина. " У Србији је поново активан Светолазарев омладински камп у којем се деца од седам до 17 година, између осталог, уче верности према православљу и отаџбини. То подразумева и вежбање пуцања из реплика калашњикова." Дали и ово треба напоменути кад се вец спомиње исламски тероризам?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Николија

07.05.2015 07:08

Свака друга вијест везана за тероризам, упозорава ли Српска и на ста друго? Нпр да је народу поприлицно теско са оволиким наметима...

Name

Бар

07.05.2015 06:27

Нека смо бар први у извозу по нечему...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оптимиста

07.05.2015 08:08

Хахахахахха, е што ме насмија халал ти пита. Од мене бесплатни ћевапи кад додјеш у ТЗ.

Name

Јаоооооо

07.05.2015 07:06

Пада баја ко кап кисе која се претвара у лед и треба да пукне од бетон и распрсне се на све стране! :) Нема висе потеза па сад само "тероризам" спомиње сваки је..ни дан, Дзаферовиц је изјавио заљење за погинулим полицајцем и осудио злоцин у Зворнику а Баја га тузи да је гори терориста од овог задњег??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

07.05.2015 07:08

Није Српска вец Додо упозорава, пласи народ тероризмом јер му је сад то нова тактика којом це оправдавати сиромаство и бједу у коју нас је завио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

07.05.2015 07:27

Зар ЕНТИТЕТИ могу слати извјештаје савјету безбједности. Колико ја знам ЕНТИТЕТ Федерација БИХ никада није послала извјештај. Извјештај шаљу само ДРЖАВЕ, у овом случају је то ДРЖАВА БИХ. Додикове извјештаје нико и не прочита, а камоли да о њему расправљају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.05.2015 08:38

Ето ти знас да ли се цита

Name

Мехо

07.05.2015 08:40

БиХ је пуна људи сто тероризирају народ: има их у редовима у СНСД-у, СДА-у, СДП-у, СДС-у, ХДЗ-у итд. Једноставно политика врси терор над људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

07.05.2015 09:44

Ово , постаје досадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

07.05.2015 09:59

Ово је опасна ситуација,нек се спашава ко може. Мислим да се ствари крећу у лосем правцу.Лако је паметном и ситом објаснит неке ствари , гладном и будали вец је мало теже..

ОДГОВОРИТЕ