УК: Најнеизвјесни парламентарни избори

Данас се у Великој Британији одржавају најнеизвеснији парламентарни избори после више деценија, након предизборне кампање која је с пажњом праћена у Европи с обзиром на значај исхода гласања за останак те земље у ЕУ, а у којој су фаворити - конзервативци и лабуристи - до последњег дана били "раме уз раме".

Босна и Херцеговина 07.05.2015 | 07:27
УК: Најнеизвјесни парламентарни избори

Биралишта се отварају у седам сати ујутро, а затварају у 22 сата, али ће неизвесност у вези са исходом вероватно потрајати данима.

Од исхода гласања на општим изборима за 56. парламент у петој највећој економији света могло би да зависи да ли ће Британија напустити Европску унију и да ли ће Шкотска поново покренути питање независности.

Према најновијим анкетама, чији су резултати објављени дан уочи гласања, владајућа Конзервативна партија премијера Дејвида Камерона ужива подршку 33 одсто Британаца, док је 32 одсто испитаника наклоњено опозиционој Лабуристичкој странци Еда Милибанда.

Мање странке са леве и десне стране "нагризају" подршку двема највећим партијама, али истраживања показују и да ниједна странка неће освојити апсолутну већину.

Либералне демократе, партнери у владајућој коалицији, имају подршку осам одсто Британаца, а евроскептична Странка за независност Уједињеног краљевства (УКИП) 14 одсто гласова, док странка "Зелених" бележи подршку од шест одсто бирача.

Камерон је обећао референдум о останку у ЕУ, док је Милибанд против референдума, а како није вероватно да ће иједна од двеју главних странака у изборној трци освојити апсолутну већину, резултат ће бити коалициона влада у коју би могла поново да уђе Либерално-демократска странка, која се досад противила референдуму, али је последњих дана ублажила став.

Камерон обећава Британцима да ће задржати земљу "на путу ка светлијој будућности", док се Милибанд залаже за "владу која ће на прво место ставити радне људе", а лидер трећег по реду фаворита, Либерално-демократске странке, Ник Клег нуди "стабилност и пристојан животни стандард", преноси Би-Би-Си.

Водећи страначки лидери јуче су обилазили земљу уздуж и попреко како би себи осигурали подршку сутра на биралиштима, па је тако Камерон хитао ка северозападној Енглеској, Шкотској и Мидлендсу, док је Милибанд посетио маргиналне делове под влашћу конзервативаца на северу Енглеске, а Клег - шкотске округе које се нада да ће задржати.

Два водећа такмаца, Камерон и Милибанд, у предизборној офанзиви играли су на различите карте - док се Конзервативна партија фокусира на смањење пореза, главни адут Лабуристичке партије је спречавање приватизације Националне здравствене службе.

Камерон обећава стабилност и снажну владу ако остане на власти, упозоривши бираче да их, уколико се определе за Милибанда, очекује хаос и застој у економском опоравку уз уцене Шкотске националне партије.

АП предвиђа да ће Камерон, ако не освоји други премијерски мандат, скоро сигурно изгубити и статус лидера торијеваца.

Америчка агенција наводи да би, пошто Британци бирају странку и посланике, али не бирају директно шефа владе, Милибанд могао да се нађе на челу земље, иако је стидљив и нерадо се појављује пред ТВ камерама.

Избори у Британији би могли бити и својеврсни референдум о штедњи, пошто је економија уз питање да ли људи сматрају да се крећу у добром правцу брзо постала главни фокус предизборне кампање.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар