Од јесени млијеко из БиХ би могло у ЕУ

Након што је јуче и званично стигло саопштење ФВО мисије из Даблина да је БиХ на добром путу да испуни све услове и препоруке за извоз млијека и млијечних производа, данас је министар спољне трговине и економских односа казао како би БиХ могла до краја године почети извозити млијеко у земље ЕУ.

Босна и Херцеговина 06.05.2015 | 14:45
Од јесени млијеко из БиХ би могло у ЕУ

Министарству спољне трговине и економских односа јуче је прослијеђено мишљење ФВО мисије према којем су приједлози институција БиХ о рјешењима спорних питања везаних за извоз млијека у потпуности прихваћени.

“Морам истаћи да је ово један од најважнијих корака у испуњавању услова за извоз производа анималног поријекла у ЕУ. Дакле, ради се о успостављабју структуре везане за извоз свих производа анималног поријекла а не само млијека и млијечних производа”, рекао је данас на конференцији за медије министар Шаровић.

Према Шаровићу, овим је испуњен претпосљедњи корак на путу рјешавања овог горућег проблема. Наредних седмица предстоји усвајање Закона о ветеринарству, Закона о храни и Закона о пољопривреди. Шаровић је нагласио да ће, након што је ФВО мисија дала зелено свјетло, ови закони у парламентарну процедуру бит упућени у наредних неколико дана.

Иначе, сва законска регулатива усаглашена је између ЕУ, институција БиХ, али и ентитетских ресорних министарстава.

Према новим законским рјешењима, на врху вертикале која ће контролисати здравствену исправност производа, те комуницирати са ЕУ, бит ће Канцеларија за ветеринарство БиХ. Они ће давати коначну сагласност бх. произвођачима за извоз производа анималног поријекла у ЕУ.

Извор: Клиx.ба

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СДС

06.05.2015 16:48

Највећи политичар у цијелој Републици Српској и БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

06.05.2015 22:53

А кад ће расклопна постројење из Рс у ЕУ. Кад ће телевизор из РС у ЕУ. Кад ће неки нови лијек из РС у ЕУ? итд, итд. УНиштили сте све струке и од ове нације направили чобане.

ОДГОВОРИТЕ