Od jeseni mlijeko iz BiH bi moglo u EU

Nakon što je juče i zvanično stiglo saopštenje FVO misije iz Dablina da je BiH na dobrom putu da ispuni sve uslove i preporuke za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, danas je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa kazao kako bi BiH mogla do kraja godine početi izvoziti mlijeko u zemlje EU.

Bosna i Hercegovina 06.05.2015 | 14:45
Od jeseni mlijeko iz BiH bi moglo u EU

Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa juče je proslijeđeno mišljenje FVO misije prema kojem su prijedlozi institucija BiH o rješenjima spornih pitanja vezanih za izvoz mlijeka u potpunosti prihvaćeni.

“Moram istaći da je ovo jedan od najvažnijih koraka u ispunjavanju uslova za izvoz proizvoda animalnog porijekla u EU. Dakle, radi se o uspostavljabju strukture vezane za izvoz svih proizvoda animalnog porijekla a ne samo mlijeka i mliječnih proizvoda”, rekao je danas na konferenciji za medije ministar Šarović.

Prema Šaroviću, ovim je ispunjen pretposljednji korak na putu rješavanja ovog gorućeg problema. Narednih sedmica predstoji usvajanje Zakona o veterinarstvu, Zakona o hrani i Zakona o poljoprivredi. Šarović je naglasio da će, nakon što je FVO misija dala zeleno svjetlo, ovi zakoni u parlamentarnu proceduru bit upućeni u narednih nekoliko dana.

Inače, sva zakonska regulativa usaglašena je između EU, institucija BiH, ali i entitetskih resornih ministarstava.

Prema novim zakonskim rješenjima, na vrhu vertikale koja će kontrolisati zdravstvenu ispravnost proizvoda, te komunicirati sa EU, bit će Kancelarija za veterinarstvo BiH. Oni će davati konačnu saglasnost bh. proizvođačima za izvoz proizvoda animalnog porijekla u EU.

Izvor: Klix.ba

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SDS

06.05.2015 16:48

Najveći političar u cijeloj Republici Srpskoj i BiH.

ODGOVORITE
Name

vss

06.05.2015 22:53

A kad će rasklopna postrojenje iz Rs u EU. Kad će televizor iz RS u EU. Kad će neki novi lijek iz RS u EU? itd, itd. UNištili ste sve struke i od ove nacije napravili čobane.

ODGOVORITE