Поклон за Нијемце - биста Стаљина

Руски комунисти покушали су да амбасадама земаља које бојкотују Дан победе предају поклоне, међу којима су и бисте лидера СССР-а Јосифа Стаљина.

Свијет 05.05.2015 | 20:48
Поклон за Нијемце - биста Стаљина

Међутим, пољска амбасада им није отворила врата, док им је немачка амбасада узвратила мапом Пољске коју су распарчали Хитлер и Стаљин.

"Дошли смо да подсетимо Пољску на улогу коју је одиграла Црвена армија у окончању Другог светског рата. Одувек смо осећали везу са пољским народом са којим смо деценијама одржавали пријатељске односе и данас, предајући симболе победе, уверавамо их да желимо мир", рекао је посланик руске Думе за комунисте Владимир Родин испред пољске амбасаде, пренели су пољски медији.

Поклоне - копију заставе коју су црвеноармејци окачили у Берлину на Рајхстаг 1945. године, бисту Стаљина и писмо о пријатељству, група руских комуниста оставила је испред улаза у амбасаду Пољске, пошто су наишли на затворена врата, а поклоне није пристало да прихвати ни обезбеђење.

У амбасади Немачке учтиво су примљени, немачке дипломате су изашле, пробрале поклоне, а нису допустили да руски комунисти оду празних руку.

Добили су од немачке амбасаде на поклон копију пакта Рибентроп Молотов о ненападању између Хитлерове Немачке и Стаљиновог Совјетског Савеза и мапу распарчане Пољске, пошто је након нацистичке окупације Пољске и напада 1. септембра 1939. године, 17. септембра у источне области Пољске упала и окупирала их Црвена армија, а затим у пролеће 1940. године стрељала преко 14.500 пољских официра, војних заробљеника које је одвукла у заробљеничке логоре.

Немачке дипломате у Москви подсетиле су руске комунисте да је тај поклон такође део заједничке историје Русије и Немачке.

Хепенинг су руски комунисти организовали испред амбасада 14 земаља које бојкотују прославу Дана победе 9. маја у Москви.

Извор: Б 92

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Кад све саберес

05.05.2015 19:15

Никад себи ствари нисам овако постављао, иако ми је све ово познато. Толико истине у свему овоме, парада је вееелико лицемјерје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

05.05.2015 19:44

Питање је;коме треба та демонстрација силе у овако теским економским условима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад све саберес

05.05.2015 19:45

Оно да није било Руса тешко да би се Европа ослободила, Амери су цекали прави моменат да улете а Руши су поднијели највецу жртву и ту нема сумње. Ипак кад се цовјек сјети Стаљинових дјела и схвати да су људима и тада једно прицали а друго радили....хаос, нема црно-бијело вец једно непрегледно сивило у којем и данас даве људе зарад испразних идеологија. То су недавно радили и нама а данас нас дрзе у страху. Само нам параде фале да славимо побједе. Фуј! Сјеме им се затрло а глупима мало памети не би ли досли себи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Парадајз

05.05.2015 20:07

Фасисти , антифасисти , параде и трице....заједно на поцетку пировали.....да , их Хицо није напао , ко зна ? А , и наплатили су свој антифазизам , пола Европе су 40 година тлацили ( хвала , насем Тити , сто нас мимоидзосе) Амери , су тада испали фаце и прави антифасисти....а , није им се морало !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

06.05.2015 21:46

Тито је био велики српски непријатељ. Судећи по начину изражавања ти си муслиман или бошњак па ти одговара. Када су то амери испали фаце зато што су бацили двије атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки. Нису могли поднијети пораз јер су их Јапанци нагрдили скоро као и Вјентнамци. Не може се њима увјек како хоће и како ти мислиш. Очит ти је примјер садашња ситуација. Е да пише се " насем Титу , сто нас мимоиђоше", видим да ти фали мало падежа.