Poklon za Nijemce - bista Staljina

Ruski komunisti pokušali su da ambasadama zemalja koje bojkotuju Dan pobede predaju poklone, među kojima su i biste lidera SSSR-a Josifa Staljina.

Svijet 05.05.2015 | 20:48
Poklon za Nijemce - bista Staljina

Međutim, poljska ambasada im nije otvorila vrata, dok im je nemačka ambasada uzvratila mapom Poljske koju su rasparčali Hitler i Staljin.

"Došli smo da podsetimo Poljsku na ulogu koju je odigrala Crvena armija u okončanju Drugog svetskog rata. Oduvek smo osećali vezu sa poljskim narodom sa kojim smo decenijama održavali prijateljske odnose i danas, predajući simbole pobede, uveravamo ih da želimo mir", rekao je poslanik ruske Dume za komuniste Vladimir Rodin ispred poljske ambasade, preneli su poljski mediji.

Poklone - kopiju zastave koju su crvenoarmejci okačili u Berlinu na Rajhstag 1945. godine, bistu Staljina i pismo o prijateljstvu, grupa ruskih komunista ostavila je ispred ulaza u ambasadu Poljske, pošto su naišli na zatvorena vrata, a poklone nije pristalo da prihvati ni obezbeđenje.

U ambasadi Nemačke učtivo su primljeni, nemačke diplomate su izašle, probrale poklone, a nisu dopustili da ruski komunisti odu praznih ruku.

Dobili su od nemačke ambasade na poklon kopiju pakta Ribentrop Molotov o nenapadanju između Hitlerove Nemačke i Staljinovog Sovjetskog Saveza i mapu rasparčane Poljske, pošto je nakon nacističke okupacije Poljske i napada 1. septembra 1939. godine, 17. septembra u istočne oblasti Poljske upala i okupirala ih Crvena armija, a zatim u proleće 1940. godine streljala preko 14.500 poljskih oficira, vojnih zarobljenika koje je odvukla u zarobljeničke logore.

Nemačke diplomate u Moskvi podsetile su ruske komuniste da je taj poklon takođe deo zajedničke istorije Rusije i Nemačke.

Hepening su ruski komunisti organizovali ispred ambasada 14 zemalja koje bojkotuju proslavu Dana pobede 9. maja u Moskvi.

Izvor: B 92

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kad sve saberes

05.05.2015 19:15

Nikad sebi stvari nisam ovako postavljao, iako mi je sve ovo poznato. Toliko istine u svemu ovome, parada je veeeliko licemjerje!

ODGOVORITE
Name

Dodano

05.05.2015 19:44

Pitanje je;kome treba ta demonstracija sile u ovako teskim ekonomskim uslovima?

ODGOVORITE
Name

Kad sve saberes

05.05.2015 19:45

Ono da nije bilo Rusa teško da bi se Evropa oslobodila, Ameri su cekali pravi momenat da ulete a Ruši su podnijeli najvecu žrtvu i tu nema sumnje. Ipak kad se covjek sjeti Staljinovih djela i shvati da su ljudima i tada jedno pricali a drugo radili....haos, nema crno-bijelo vec jedno nepregledno sivilo u kojem i danas dave ljude zarad ispraznih ideologija. To su nedavno radili i nama a danas nas drze u strahu. Samo nam parade fale da slavimo pobjede. Fuj! Sjeme im se zatrlo a glupima malo pameti ne bi li dosli sebi!

ODGOVORITE
Name

Paradajz

05.05.2015 20:07

Fasisti , antifasisti , parade i trice....zajedno na pocetku pirovali.....da , ih Hico nije napao , ko zna ? A , i naplatili su svoj antifazizam , pola Evrope su 40 godina tlacili ( hvala , nasem Titi , sto nas mimoidzose) Ameri , su tada ispali face i pravi antifasisti....a , nije im se moralo !

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

06.05.2015 21:46

Tito je bio veliki srpski neprijatelj. Sudeći po načinu izražavanja ti si musliman ili bošnjak pa ti odgovara. Kada su to ameri ispali face zato što su bacili dvije atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki. Nisu mogli podnijeti poraz jer su ih Japanci nagrdili skoro kao i Vjentnamci. Ne može se njima uvjek kako hoće i kako ti misliš. Očit ti je primjer sadašnja situacija. E da piše se " nasem Titu , sto nas mimoiđoše", vidim da ti fali malo padeža.