"Хрватска није све рашчистила са Србијом"

Хрватска још није рашчистила неке ствари са Србијом, рекао је у интервјуу Вечерњем листу бивши генерал војске Хрватске Петар Стипетић.

Регион 02.05.2015 | 18:18
"Хрватска није све рашчистила са Србијом"

Он је у интервјуу навео да је учествовао у операцијама "Бљесак" и "Олуја" и то од планирања до, како је рекао, "терена".

"Увек ћемо морати да гледамо шта Београд ради. Још нисмо рашчистили неке ствари са њима. Ипак, мислим да стварне опасности за земљу сада нема. Можемо се мирно окренути другим питањима, а наша војска нека прати, оцењује и нека на време пошаље сигнале да се нешто спрема", навео је Стипетић.

Према његовим речима, тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман је од војске захтевао да се акције солидно припреме и брзо изведу јер им је међународна политика постављала услове.

"Книн није "Олуја", то је један од оперативних циљева. У почетним годинама схватам зашто се славило само у Книну, то је био симбол наше победе, али 5. августа је и Дан победе хрватског народа у целини, и не само у "Олуји". Требало би да на свакој кући буде застава и свако би требало да осети то победничко расположење, а ми смо све свели на Книн, попећемо се на тврђаву, дигнути барјак, отићи на гробље, у цркву и прослава је завршена.

Та прослава у Книну је попримила одлике сељачког дернека, где се звижди највишим званичницима", истакао је Стипетић.

Он је такође истакао да је у зиму 1991. године била спрема акција ослобађања западне Славоније, али је то прекинуло потписивање примирја у Сарајеву. Истакао и да је тај план само мало "дорађен" и да је изведена акција "Бљесак" у којој је, навео је, "очишћен" простор западне Славоније за два-три дана.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мд

02.05.2015 16:54

Сто се тице васе војске показала је своје право лице кад је бомбардовала колоне избјеглица,а као друго није војска него устасе и треце бицете дрзава док сте у свапском дупету,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

02.05.2015 17:14

У праву си шефе, наравно да још ништа није рашчишћено. Знаш ти добро шта си све отео уз помоћ НАТО пакта. Славонија, Кордун, Банија, Лика, Загора (Далмација), Превлака. Граница Карлобаг, Карловац, Вировитица те мучи, није ли тако? Што је било италијанско биће опет. Што је било српско биће опет. Што је било аустријско биће опет. Имају и Мадјари доста тога на сјеверу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

шта ти је

02.05.2015 18:46

знаш ти добро како си те све побројане градове заузео да није било слободана и јна, зато шути.

Name

сакал

02.05.2015 17:45

...захвалите се Слоби Милосевицу он вам је направио дрзаву а не Тудјман ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислиш

02.05.2015 18:03

расчистила давно још 95 има Срба 1% у Хрватској значи да је расчистила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

02.05.2015 18:36

А Миле јаран са Цовицем... хахаха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

02.05.2015 18:46

Устасцино болесна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

02.05.2015 18:56

Ма ко нам је крив, имали смо све, војску, дрзаву и углед у свјету а онда додје сабан "Тито" и ми се окренусмо њему. Хрвати би му у по Загреба требали подигнути споменик, та његова Југославија је била поцетак њихове самосталне и етницко цисте Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роцкy

03.05.2015 07:50

Мислиш шабан СЛОБО м.дј.д.

Name

Марко

03.05.2015 03:49

Ето,како то раде Хрвати.Они јавно говоре, ста су уцинили и ста треба јос доврсити у име НДХ. Срби не смеју да говоре истину, јер неце отици у ЕУ! Каква заблуда,српски народе пробуди се! Запад не лаје узалуд.Српски народ је за њих најгори и Хрвати могу да раде ста зеле,јер су они продузена рука Зпадњацким интересима.

ОДГОВОРИТЕ