Први пут у историји пас заразио човјека кугом

Пас инфициран кугом пренео је ову болест на четири становника Колорада, тврде из Америчког центра за превенцију и контролу инфективних болести. Званичници тврде да је ово први случај у САД да је пас заразио човека кугом.

Свијет 01.05.2015 | 22:07
Први пут у историји пас заразио човјека кугом

Пас, двогодишњи амерички питбул теријер, разболео се прошлог лета и добио високу температуру праћену укрућеном вилицом. Њему је стање било све горе, да је на крају морао да буде еутаназиран.

Ипак, четири дана касније, његов власник се јавио у болницу са високом температуром и кашљем праћеним крварењем, а стање му је из часа у час било све горе.

После обављених тестирања, утврђено је да је пацијент оболео од плућне куге.

Такође, прегледани су и посмртни остаци пса и код њега је пронађена иста бактерија.

- Искрено, највеће изненађење код појаве куге је извор. Пре свега, пси обично не оболевају оволико озбиљно од куге или се код њих симптоми уопште ни не манифестују - прича доктор Џон Даглас.

Власник пса је био у болници 23 дана и коначно се излечио од ове потенцијално смртоносне болести.

Осим њега и његовог пријатеља, кугу су од пса добила и два ветеринара који су лечили пса, али су се сви успешно опоравили.

Кугу изазива бактерија Јерсинија пестис и може да инфицира читаво тело на разне начине. Пошто је ова бактерија у овом случају пренесена кашљањем са пса на човека, развила се у плућни облик куге.

Извор: АБЦнеwс/Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар