Prvi put u istoriji pas zarazio čovjeka kugom

Pas inficiran kugom preneo je ovu bolest na četiri stanovnika Kolorada, tvrde iz Američkog centra za prevenciju i kontrolu infektivnih bolesti. Zvaničnici tvrde da je ovo prvi slučaj u SAD da je pas zarazio čoveka kugom.

Svijet 01.05.2015 | 22:07
Prvi put u istoriji pas zarazio čovjeka kugom

Pas, dvogodišnji američki pitbul terijer, razboleo se prošlog leta i dobio visoku temperaturu praćenu ukrućenom vilicom. Njemu je stanje bilo sve gore, da je na kraju morao da bude eutanaziran.

Ipak, četiri dana kasnije, njegov vlasnik se javio u bolnicu sa visokom temperaturom i kašljem praćenim krvarenjem, a stanje mu je iz časa u čas bilo sve gore.

Posle obavljenih testiranja, utvrđeno je da je pacijent oboleo od plućne kuge.

Takođe, pregledani su i posmrtni ostaci psa i kod njega je pronađena ista bakterija.

- Iskreno, najveće iznenađenje kod pojave kuge je izvor. Pre svega, psi obično ne obolevaju ovoliko ozbiljno od kuge ili se kod njih simptomi uopšte ni ne manifestuju - priča doktor Džon Daglas.

Vlasnik psa je bio u bolnici 23 dana i konačno se izlečio od ove potencijalno smrtonosne bolesti.

Osim njega i njegovog prijatelja, kugu su od psa dobila i dva veterinara koji su lečili psa, ali su se svi uspešno oporavili.

Kugu izaziva bakterija Jersinija pestis i može da inficira čitavo telo na razne načine. Pošto je ova bakterija u ovom slučaju prenesena kašljanjem sa psa na čoveka, razvila se u plućni oblik kuge.

Izvor: ABCnews/Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar