Сукоби демонстраната и полиције и у Милану

У Милану су се данас демонстранти сукобили са полицијом, која је одговорила испаљивањем сузавца током протеста, одржаних због почетка Свјетског сајма "Експо 2015", јавио је Ројтерс.

Свијет 01.05.2015 | 18:27
Сукоби демонстраната и полиције и у Милану

У центру Милана демонстранти су палили аутомобиле и камењем гађали полицајце обучене у опрему за сузбијање нереда. Више хиљада полицајаца распоређено је широм Милана ради спречавања насиља.

Сукоб између демонстраната и полиције избио је након церемоније отварања манифестације "Експо 2015" на којој је премијер Италије Матео Ренци поздравио почетак шестомјесечног сајма културе и технологије, чија је пажња усмјерена на одрживу производњу хране.

Пошто је продато десет милиона улазница за Сајам, званичници сматрају да ће 20 милиона људи посјетити глобалну изложбу и надају се да ће приходи бити до 10 милијарди евра.

Више од милион Кинеза очекује се на изложби у Милану, а италијански званичници се надају да ће неки од њих постати дугорочни пословни партнери.

За учешће на Свјетској изложби "Експо 2015" о теми "Нахранимо планету, енергија за живот" приавило се 144 земаља, међу којим и Црна Гора.

Изложба је данас отворена у нади да ће шестомјесечни свјетски сајам, са храном као темом, бити катализатор економског опоравка, али и у страху да не скрене пажњу на дубоко укоријењене проблеме Италије.

Поводом отварања Сајма, окупљенима се путем видео линка обратио и папа Фрањо.

Прва глобална изложба послије оне у Шангају прије пет година више пута је одлагана, а комплекс у којем се одржава није у потпуности завршен.

 

Коментари / 0

Оставите коментар