"Дивљају" курсеви најстабилнијих валута

У посљедње двије седмице амерички долар је у односу на евро ослабио за више од шест одсто, док је швајцарски франак у првој половини априла ојачао 2,5 одсто.

Свијет 01.05.2015 | 16:12
 "Дивљају" курсеви најстабилнијих валута

Курсеви најстабилнијих валута у само неколико седмица или мјесеци промијене се више пута него што су се некада мијењали за десет година – наводе финансијски портали.

Јапански јен је од 2008. до 2012. године, у односу на евро, ојачао чак 80 одсто, а онда је до 2014. ослабио за 58 одсто.

Аустралијски долар је од 2008. до 2012. ојачао 85 одсто па ослабио 23 одсто.

Амерички долар је од 2008. до данас у неколико наврата јачао те поновно слабио за 20 одсто.

Рубља је јеку напетости у односима Русије и Запада средином 2014. године у односу на евро ослабила за 70 одсто, али је након интервенције руске Централне банке ојачала за 50 одсто.

Узрок наглих промјена курса јесте глобална криза која је почела 2007. године, од које се неки дијелови свијета још увијек нису опоравили.

Финансијски стручњаци наводе да су због дубоке рецесије и поремећаја на финансијским тржиштима централне банке многих држава одлучиле да проведу радикалне мјере којима желе да стабилизаују националне економије.

Те мјере доводе до наглих промјена у очекивањима инвеститора на финансијским тржиштима, који пребацују огромне количине капитала из једне валуте у другу и тако узрокују велике промјене у курсу.

Аналитичари „Адмирал Маркетса“ сматрају да ће након САД и централне банке Јапана, Швајцарске, Велике Британије те Европска централна банка морати да подигну каматне стопе, па ће курсеви јаких валута и даље „дивљати“.

Извор: Цапитал

Коментари / 0

Оставите коментар