Французи вољенима поклањању ђурђевак

У Француској се 1. мај - празник рада традиционално обиљежава дефилеима и демонстрацијама, али за овај датум је везан и један обичај, дан када Французи вољенима поклањају ђурђевак, дан када славе пролеће.

Свијет 01.05.2015 | 12:59
Французи вољенима поклањању ђурђевак

Овај обичај потиче из 16. вијека. Краљ Шарл Девети је 1. маја 1561. године добио ђурђевак као поклон за добру срећу. Он је наставио је традицију и сваког 1. маја поклањао женама на свом двору овај мирисни цвет.

Ђурђевак се сваког 1. маја може видјети свуда у Француској, у маркетима, локалним продавницама, модним часописима, излозима.

Французи купују или беру ђурђевак и поклањају га вољеним особама или блиским пријатељима за срећу.

У Француској се сваке године прода око више милиона букета ђурђевка, углавном 1. маја, што донесе зараду од око 26,5 милиона евра.

Прошле године продато је 2,3 милиона букета ђурђевка, што је донијело око 18,4 милиона евра зараде, а 2013. године од продаје овог цвијета зарађено је 31,8 милиона евра, од чега само за празник 23,7 милиона.

Произвођач из мјеста Гардан Патрик Гросо рекао је за француски дневник "Фигаро" да се произвођачи ђурђевка посебно припремају.

Поризвођачи ангажују сезонске раднике, јер се овај цвијет бере 10 до 15 дана прије 1. маја, а продаје се неколико дана пад дана прије овог датума

"Највећа потражња је 28. и 29. априла, а већ 1. маја се завршава.Цвећаре су највећи купци", изјавио је Гросо.

У просјеку сваки Француз купи годишње један букет ђурђевка, преноси лист "Фигаро".

Коментари / 0

Оставите коментар