Francuzi voljenima poklanjanju đurđevak

U Francuskoj se 1. maj - praznik rada tradicionalno obilježava defileima i demonstracijama, ali za ovaj datum je vezan i jedan običaj, dan kada Francuzi voljenima poklanjaju đurđevak, dan kada slave proleće.

Svijet 01.05.2015 | 12:59
Francuzi voljenima poklanjanju đurđevak

Ovaj običaj potiče iz 16. vijeka. Kralj Šarl Deveti je 1. maja 1561. godine dobio đurđevak kao poklon za dobru sreću. On je nastavio je tradiciju i svakog 1. maja poklanjao ženama na svom dvoru ovaj mirisni cvet.

Đurđevak se svakog 1. maja može vidjeti svuda u Francuskoj, u marketima, lokalnim prodavnicama, modnim časopisima, izlozima.

Francuzi kupuju ili beru đurđevak i poklanjaju ga voljenim osobama ili bliskim prijateljima za sreću.

U Francuskoj se svake godine proda oko više miliona buketa đurđevka, uglavnom 1. maja, što donese zaradu od oko 26,5 miliona evra.

Prošle godine prodato je 2,3 miliona buketa đurđevka, što je donijelo oko 18,4 miliona evra zarade, a 2013. godine od prodaje ovog cvijeta zarađeno je 31,8 miliona evra, od čega samo za praznik 23,7 miliona.

Proizvođač iz mjesta Gardan Patrik Groso rekao je za francuski dnevnik "Figaro" da se proizvođači đurđevka posebno pripremaju.

Porizvođači angažuju sezonske radnike, jer se ovaj cvijet bere 10 do 15 dana prije 1. maja, a prodaje se nekoliko dana pad dana prije ovog datuma

"Najveća potražnja je 28. i 29. aprila, a već 1. maja se završava.Cvećare su najveći kupci", izjavio je Groso.

U prosjeku svaki Francuz kupi godišnje jedan buket đurđevka, prenosi list "Figaro".

Komentari / 0

Ostavite komentar