Анализа: Роси против Маркеза! Може ли Доктор до 10. титуле?

Доктор против свог наследника и своје "несреће"! Може ли Доктор до десете титуле ове сезоне?

Остали спортови 02.05.2015 | 09:20
Анализа: Роси против Маркеза! Може ли Доктор до 10. титуле?

Пре почетка сезоне, двоструки узастопни шампион Марк Маркез био је апсолутни фаворит за освајање титуле. Он је у претходној сезони победио на 13 од 18 трка и имао исто толико пол позиција. Једини достојан противник младом Шпанцу био је легендарни Валентино Роси . Какву сезону је возио Маркез најбоље илуструју речи Доктора након трке у Валенсији:
’’Моја несрећа се зове Марк Маркез. Без њега могао бих да освојим титулу. Велико је задовољство борити се са њим. Он је фантастичан али ми се нећемо предавати и покушаваћемо да будемо ближи из трке у трку’’, каже Роси.

Навијачи популарног Доктора надали су се да њихов љубимац једини може да угрози доминантног Маркеза и тако коначно стигне до јубиларне десете титуле и после прве три трке у сезони то надање претворило се у реалност.

За разлику од прошлих сезона када су на победничком постољу често стајала три Шпанца, на првој трци у сезони њих су заменила тројица Италијана (Роси, Довичиозо, Јаноне)

Роси се у све три трке нашао на победничком постољу. Два пута је био на највишем, у Катару и Аргентини, и једном на најнижем, у САД. На велико изненађење, други у генералном пласману је његов сународник, Андреа Довичиозо. Његов фабрички Дукати је сва три пута прошао други кроз линију циља. Треће место заузима још један Италијан и тимски колега Довичиоза, Андреа Јаноне. Због агресивне вожње, добио је надимак Манијак. Од Хорхеа Лоренца, двоструког шампиона (2010, 2012), очекивало се много више од четвртог места и ниједног победничког постоља. Иако заузима пето место у поретку, сигурно је да је Маркез и даље главни фаворит за титулу. Он је прву трку завршио на петом месту надокнадивши 15 позиција после пада у првом кругу, у САД је тријумфовао без проблема, док је на последњој трци воженој у Аргентини два круга пре краја, у жељи да га претекне, закачио Валентина Росија и тако испао из трке. Тренутно заостаје за Росијем 30 бодова.

Иако се још није повукао, многи су сагласни да је Роси коначно добио свог наследника у виду Марка Маркеза, а сам Маркез има само речи хвале за Доктора:
’’Као мали имао сам много модела мотоцикала Валентина Росија. И даље сам његов фан као некада. Допада ми се начин на који вози. Он је мој херој и задовољство је борити се са њим’’, рекао је Маркез.

Након прве три трке, једна ствар је сигурна а то је да ће борба за титулу бити занимљивија него прошле године. Дукати је коначно поставо равноправан са Хондом и Јамахом, а Довичиозо и Јаноне то користе на старту сезоне.

Може ли Роси коначно до десете јубиларне титуле или ћемо гледати наставак доминације Маркеза, видећемо на наредној трци која се у недељу вози у Шпанији, на стази Херез. На овој стази, Италијан је тријумфовао шест пута, док је 14 година млађи Шпанац победио једном и то прошле године.

Коментари / 0

Оставите коментар