Analiza: Rosi protiv Markeza! Može li Doktor do 10. titule?

Doktor protiv svog naslednika i svoje "nesreće"! Može li Doktor do desete titule ove sezone?

Ostali sportovi 02.05.2015 | 09:20
Analiza: Rosi protiv Markeza! Može li Doktor do 10. titule?

Pre početka sezone, dvostruki uzastopni šampion Mark Markez bio je apsolutni favorit za osvajanje titule. On je u prethodnoj sezoni pobedio na 13 od 18 trka i imao isto toliko pol pozicija. Jedini dostojan protivnik mladom Špancu bio je legendarni Valentino Rosi . Kakvu sezonu je vozio Markez najbolje ilustruju reči Doktora nakon trke u Valensiji:
’’Moja nesreća se zove Mark Markez. Bez njega mogao bih da osvojim titulu. Veliko je zadovoljstvo boriti se sa njim. On je fantastičan ali mi se nećemo predavati i pokušavaćemo da budemo bliži iz trke u trku’’, kaže Rosi.

Navijači popularnog Doktora nadali su se da njihov ljubimac jedini može da ugrozi dominantnog Markeza i tako konačno stigne do jubilarne desete titule i posle prve tri trke u sezoni to nadanje pretvorilo se u realnost.

Za razliku od prošlih sezona kada su na pobedničkom postolju često stajala tri Španca, na prvoj trci u sezoni njih su zamenila trojica Italijana (Rosi, Dovičiozo, Janone)

Rosi se u sve tri trke našao na pobedničkom postolju. Dva puta je bio na najvišem, u Kataru i Argentini, i jednom na najnižem, u SAD. Na veliko iznenađenje, drugi u generalnom plasmanu je njegov sunarodnik, Andrea Dovičiozo. Njegov fabrički Dukati je sva tri puta prošao drugi kroz liniju cilja. Treće mesto zauzima još jedan Italijan i timski kolega Dovičioza, Andrea Janone. Zbog agresivne vožnje, dobio je nadimak Manijak. Od Horhea Lorenca, dvostrukog šampiona (2010, 2012), očekivalo se mnogo više od četvrtog mesta i nijednog pobedničkog postolja. Iako zauzima peto mesto u poretku, sigurno je da je Markez i dalje glavni favorit za titulu. On je prvu trku završio na petom mestu nadoknadivši 15 pozicija posle pada u prvom krugu, u SAD je trijumfovao bez problema, dok je na poslednjoj trci voženoj u Argentini dva kruga pre kraja, u želji da ga pretekne, zakačio Valentina Rosija i tako ispao iz trke. Trenutno zaostaje za Rosijem 30 bodova.

Iako se još nije povukao, mnogi su saglasni da je Rosi konačno dobio svog naslednika u vidu Marka Markeza, a sam Markez ima samo reči hvale za Doktora:
’’Kao mali imao sam mnogo modela motocikala Valentina Rosija. I dalje sam njegov fan kao nekada. Dopada mi se način na koji vozi. On je moj heroj i zadovoljstvo je boriti se sa njim’’, rekao je Markez.

Nakon prve tri trke, jedna stvar je sigurna a to je da će borba za titulu biti zanimljivija nego prošle godine. Dukati je konačno postavo ravnopravan sa Hondom i Jamahom, a Dovičiozo i Janone to koriste na startu sezone.

Može li Rosi konačno do desete jubilarne titule ili ćemo gledati nastavak dominacije Markeza, videćemo na narednoj trci koja se u nedelju vozi u Španiji, na stazi Herez. Na ovoj stazi, Italijan je trijumfovao šest puta, dok je 14 godina mlađi Španac pobedio jednom i to prošle godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar