Змајеви се мучили, али на крају побиједили Литванце!

Много теже од очекиваног рукометаши Босне Херцеговине савладали су у Цазину селекцију Литваније 26:23 (13:10) и задржали шансу за пласман на Европско првенство у Пољској 2016. године.

Остали спортови 01.05.2015 | 13:00
Змајеви се мучили, али на крају побиједили Литванце!

У дупке пуној дворани у Цазину, литвански играчи су се добро држали током већег дијела сусрета трећег кола Друге групе иако су губили у неколико наврата и по "минус четири", али су се стрпљиво враћали, кажњавали сваку грешку "змајева" и у финишу чак и први пут повели...

Међутим, изабраници Драгана Марковића су тад заиграли много боље и захваљујући голману Бењамину Бурићу, који је сакпупио 16 одбрана и првом стријелцу Николи Прцеу ипак стигли до тријумфа и важних бодова који "змајеве" могу на концу одвести до Пољске.

Литванце је начео најприје Ален Овчина, а потом се углавном играло гол за гол. У тиму Драгана Марковића погађали су осим Прцеа, Фарук Вражалић, Дејан Малиновић, да би голом Ивана Карачића, а потом и Прцеа из седмерца отишли на "плус четири" у 15. минуту што је била највећа предност на сусрету.

Међутим, Литванци су узвратили и смањили на "минус два", приморавши и популарног Марку да позове минут одмора, али он није уродио плодом, пошти су гости успјели да се одбране и да стигну до изједначења (9:9) на седам минута до одмора.

На срећу, Прце је прекинуо серију Литванаца од 0:4 својим петим односно шестим поготком вратио предност "змајевима" на "+2", да би Овчина вратио на "пристојних" три гола предности.
За максималних четири гола вишка побринуо се Владимир Врањеш, али су опет гости били близу повратка због грешака "змајева" у нападу - имали су гости прилику из петог седмерца да смање на "-2", али је одбранио Бурић и подигао на ноге цазинску дворану пред одлазак на одмор (13:10)!

Гости су боље отворили друго полувријеме и брзо смањили на два гола, узвратио је Коста Савић, да би Литванци поново стигли до неријешеног резултата 15:15 у 40. минуту.

Да не би први пут повели на утакмици постарао се Врањеш својим другим голом, али далекометна бековска паљба гостујућег тима је опет вратила ствари на почетак (16:16).

Савић је својим другим голом вратио предност, а Бурић је другим одбрањеним пеналом опет подигао публику на ноге и подгријао наду да ће услиједити нова серија "змајева", али није било ни среће јер је у тим тренуцима оквир гола спашавао Литванију.

Лоша игра и недостатак среће у нападу омогућио је Литваанији да у 47. минуту први пут поведе (18:17). Послије тајм-аута који је позвао селектор Марковић, Фарук Вражалић је погодио мрежу и опет вратио "егал", али су Литванци брзо вратили предност иако су у тим тренуцима имали играча мање.

У посљедњих 10 минута сусрета ушло се потпуно изједначено послије два узастопна гола Косте Савића, укупно четири у другом полувремену - (20:20) након новог поготка гостију.

Сијевнула је потом љевица Дејана Малиновића за ново вођство БиХ послије дужег времена, а затим је и Овчина одржао "+1" послије новог лаганог гола Литванаца, а потом и својим првим, а укупно седмим голом, Прце је на пет минута до краја одвео БиХ на два разлике (23:21).

Услиједила је узбудљива завршница двобоја у којој је поново присебан био Никола Прце са линије седам метара за враћање на осјетнијих три гола вишка (24:21)...

Тачку на побједу и дотад максималних "плус четири" вратио је Вражалић и "преломио" утакмицу, а на пет погодака вишка, највише на утакмици побринуо се Душко Челица за велико славље у дворани и скандирање цазинских навијача: "Ви сте понос државе"...

Најефикаснији у табору БиХ био је Прце са осам голова, док је код гостију предњачио Петриекис са шест погодака.

Нови сусрет двије екипе заказан је за недјељу у Каунасу с почетком у 16 часова, али без обзира на исход тог меча, кључну утакмицу за пласман на континенталну смотру, змајеви ће имати 11. јуна у зеници против Бјелорусије.

Бјелоруси су раније у четвртак поражени од лидера Друге групе, селекције Данске са 27:36.

ГРУПА 2, РЕЗУЛТАТИ ТРЕЋЕГ КОЛА
БиХ- Литванија 26:23
Бјелорусија - Данска 27:36

ТАБЕЛА: Данска 6, БиХ 3, Бјелорусија 3, Литванија 0

Коментари / 0

Оставите коментар