Zmajevi se mučili, ali na kraju pobijedili Litvance!

Mnogo teže od očekivanog rukometaši Bosne Hercegovine savladali su u Cazinu selekciju Litvanije 26:23 (13:10) i zadržali šansu za plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj 2016. godine.

Ostali sportovi 01.05.2015 | 13:00
Zmajevi se mučili, ali na kraju pobijedili Litvance!

U dupke punoj dvorani u Cazinu, litvanski igrači su se dobro držali tokom većeg dijela susreta trećeg kola Druge grupe iako su gubili u nekoliko navrata i po "minus četiri", ali su se strpljivo vraćali, kažnjavali svaku grešku "zmajeva" i u finišu čak i prvi put poveli...

Međutim, izabranici Dragana Markovića su tad zaigrali mnogo bolje i zahvaljujući golmanu Benjaminu Buriću, koji je sakpupio 16 odbrana i prvom strijelcu Nikoli Prceu ipak stigli do trijumfa i važnih bodova koji "zmajeve" mogu na koncu odvesti do Poljske.

Litvance je načeo najprije Alen Ovčina, a potom se uglavnom igralo gol za gol. U timu Dragana Markovića pogađali su osim Prcea, Faruk Vražalić, Dejan Malinović, da bi golom Ivana Karačića, a potom i Prcea iz sedmerca otišli na "plus četiri" u 15. minutu što je bila najveća prednost na susretu.

Međutim, Litvanci su uzvratili i smanjili na "minus dva", primoravši i popularnog Marku da pozove minut odmora, ali on nije urodio plodom, pošti su gosti uspjeli da se odbrane i da stignu do izjednačenja (9:9) na sedam minuta do odmora.

Na sreću, Prce je prekinuo seriju Litvanaca od 0:4 svojim petim odnosno šestim pogotkom vratio prednost "zmajevima" na "+2", da bi Ovčina vratio na "pristojnih" tri gola prednosti.
Za maksimalnih četiri gola viška pobrinuo se Vladimir Vranješ, ali su opet gosti bili blizu povratka zbog grešaka "zmajeva" u napadu - imali su gosti priliku iz petog sedmerca da smanje na "-2", ali je odbranio Burić i podigao na noge cazinsku dvoranu pred odlazak na odmor (13:10)!

Gosti su bolje otvorili drugo poluvrijeme i brzo smanjili na dva gola, uzvratio je Kosta Savić, da bi Litvanci ponovo stigli do neriješenog rezultata 15:15 u 40. minutu.

Da ne bi prvi put poveli na utakmici postarao se Vranješ svojim drugim golom, ali dalekometna bekovska paljba gostujućeg tima je opet vratila stvari na početak (16:16).

Savić je svojim drugim golom vratio prednost, a Burić je drugim odbranjenim penalom opet podigao publiku na noge i podgrijao nadu da će uslijediti nova serija "zmajeva", ali nije bilo ni sreće jer je u tim trenucima okvir gola spašavao Litvaniju.

Loša igra i nedostatak sreće u napadu omogućio je Litvaaniji da u 47. minutu prvi put povede (18:17). Poslije tajm-auta koji je pozvao selektor Marković, Faruk Vražalić je pogodio mrežu i opet vratio "egal", ali su Litvanci brzo vratili prednost iako su u tim trenucima imali igrača manje.

U posljednjih 10 minuta susreta ušlo se potpuno izjednačeno poslije dva uzastopna gola Koste Savića, ukupno četiri u drugom poluvremenu - (20:20) nakon novog pogotka gostiju.

Sijevnula je potom ljevica Dejana Malinovića za novo vođstvo BiH poslije dužeg vremena, a zatim je i Ovčina održao "+1" poslije novog laganog gola Litvanaca, a potom i svojim prvim, a ukupno sedmim golom, Prce je na pet minuta do kraja odveo BiH na dva razlike (23:21).

Uslijedila je uzbudljiva završnica dvoboja u kojoj je ponovo priseban bio Nikola Prce sa linije sedam metara za vraćanje na osjetnijih tri gola viška (24:21)...

Tačku na pobjedu i dotad maksimalnih "plus četiri" vratio je Vražalić i "prelomio" utakmicu, a na pet pogodaka viška, najviše na utakmici pobrinuo se Duško Čelica za veliko slavlje u dvorani i skandiranje cazinskih navijača: "Vi ste ponos države"...

Najefikasniji u taboru BiH bio je Prce sa osam golova, dok je kod gostiju prednjačio Petriekis sa šest pogodaka.

Novi susret dvije ekipe zakazan je za nedjelju u Kaunasu s početkom u 16 časova, ali bez obzira na ishod tog meča, ključnu utakmicu za plasman na kontinentalnu smotru, zmajevi će imati 11. juna u zenici protiv Bjelorusije.

Bjelorusi su ranije u četvrtak poraženi od lidera Druge grupe, selekcije Danske sa 27:36.

GRUPA 2, REZULTATI TREĆEG KOLA
BiH- Litvanija 26:23
Bjelorusija - Danska 27:36

TABELA: Danska 6, BiH 3, Bjelorusija 3, Litvanija 0

Komentari / 0

Ostavite komentar