Спиритуални туризам

Резултати истраживања бројних туристичких компанија показују да из године у годину расте број туриста којима није само до излежавања на плажи или тумарања по музејима - у последњих 5 година забележен је пораст од 164 одсто.

Путовања 01.05.2015 | 09:22
Спиритуални туризам

На бројним туристичким дестинацијама, која су уједно и ходочасничка места, може се видети како бројни туристи хрле ка продавницама сувенира или се приближавају храмовима да би начинили што бољи селфи.

Већина њих, међутим, неће приметити шачицу оних који се мирно моле.

Број туриста који трагају првенствени за спиритуалним искуствима - од приватних церемонија лечења са шаманима Перуа и сесија Суфи медитације у Индији до манастира северног Тајланда и хришћанских ходочасничких одредишта попут Фатиме у Португалији - из дана у дан све више расте.

“Мислим да је универзална жеља за повезивањем са дубљим стварима код људи још увек јака. Они већ знају како изгледају плаже, а сада имају жељу да учине нешто значајније. Људи се питају ‘Која је сврха мог живота?’, ‘Зашто сам овде?’. Ова путовања разбијају свакодневну рутину и пружају људима другачији поглед на живот. Тешко да ћете такво питање поставити себи на путу ка пошти или фризеру”, наводи Бен Баулер, оснивач аустралијског програма “Монк фор а Монтх”, који људима са Запада нуди прилику да бораве дуже време у манастирима Тајланда.

У складу са тиме, и број туристичких понуда и нових тура у констатном је порасту, тако да данас можете посетити родно место чувеног црквеног реформатора Мартина Лутера, или пратити стопе папе Фрање у Аргентини. Једна од најпопуларнијих дестинација свакако је и Ватикан, који привлачи око 25.000 посетилаца дневно - због тога је озбиљно разматрано да се ограничи број посетилаца Сикстинске капеле како би се сачувале фреске. Туристи често посећују и манастир Тигрово гнездо у Бутану, манастир Сантјаго де Компостела у Шпанији, шинто храмове у Јапану, као и Ускршње острво, Мачу Пикчу и друге бројне древне локације.

Спиритуални туризам постао је толико широко распрострањен феномен да је одржан посебан састанак Уједињених Нација како би се расправљало о овом питању.

“Многи туристи вођени су жељом да сазнају нешто више о другим културама и религијама. Такође, што сте старији, нормално је да сте више посвећени духовним питањима”, наводи Данијел Олсен, професор географије и туризма на америчком универзитету “Бригам Јанг”.

Са њим је сагласна и Минди Александер, директор тржишта у настајању компаније “Глобус”.

“Већина наших клијената има веома развијену свест о себи и свом окружењу. Њих интересује духовни развој јер сматрају да постоји нешто веће од њих самих. Схватили смо да људи заиста желе да се удубе у то. На овим путовањима имају могућност да доживе моменат који је свет, који за њих носи нарочит значај. После економског пада из 2008. године, на пример, бројни банкари одлучили су да се осаме у манастирима.То је свакако много искреније од тога да застанете и купите привезак за кључеве у некој продавници сувенира”, закључује Александер.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар