Владимир Путин: Истина о мојим родитељима

Руски председник Владимир Путин написао је колумну за лист “Рашан пионир“ у којој је описао како су његови родитељи преживели Други светски рат.

Свијет 30.04.2015 | 22:28
Владимир Путин: Истина о мојим родитељима

Путин се осврнуо на период када је дошло до блокаде Лењинграда (данашњег Санкт Петербурга) и смрти свог брата, преноси "Раша тудеј".

Његов отац се на самом почетку блокаде пирдружио малој групи под окриљем Народног комесаријата за међународне односе, чија је мисија била да разнесу све мостове и железничке пруге у близини Санкт Петербурга.

Од укупно 28 чланова те групе, 24 је погинуло у борбама са нацистима у близини тог града.

Како је у колумни навео, његов отац је преживео борбе са нацистима тако што се сакрио у једној мочвари.

“Он је говорио да се сакрио у мочвари и дисао уз помоћ трске, тако да је могао да чује немачке војнике у близини и лавеж паса“, пише Путин у колумни.

Његов отац се присећао и начина на који је задобио тешку повреду због које је до краја живота живео као инвалид, због делова гранате који су остали у његовој нози.

“Живот је тако једноставна и окрутна ствар“, написао је руски председник.

Путиновом оцу, који се исто звао Владимир, помогао је његов комшија који га је одвео у болницу и тиме спасио његов живот.

Обојица су преживела рат, али су се поново срели тек 60-их година.

Путинов старији брат је рођен у току Другог светског рата. Председник се присећа прича својих родитеља који су говорили да се дечак разболео, одведен је у дом за негу, али није преживео.

“Он се тамо разболео и није преживео, а чак да нису рекли ни где је сахрањен. Они то никада нису сазнали“, навео је Путин.

Путин је тек прошле године успео да пронађе информације о томе где је његов брат сахрањен.

“Сви подаци су били ту, име, презиме, датум рођење, адреса... Открио сам тачно место где је сахрањен“. нагласио је он.

Након смрти сина, разболела се и Путинова мајка. Медицински радници нису полагали велике наде да ће она преживети, али се њен супруг благовремено вратио из рата и помогао јој да се опорави.

Његови родитељи су умрли током 90-их година.

“Све породице су изгубиле своје вољене у овом рату. Али они нису мрзели непријатеље, то је невероватно, и искрено не могу да разумем“, навео је Путин.

Он се присетио речи своје мајке која је за немачке војнике говорила да су то “били обични људи који су такође гинули у рату“.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Маја

30.04.2015 16:31

Паметни родитељи.И они нису хтјели рат а десило се.Цивилизовани и нису мрзили народ с којим су ратовал.Рат је пакао за цовјецанство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

30.04.2015 16:36

Свака цаст Путину!!!Његова фамиллија је преживела ужас,а њега сматрају као да је Звер!Јбс.Њемацку они изгледа да могу себу све да дозволе!!!(ФАСИСТИ)!!!Убити толико милиона људи,а на крају као да се ниста није десило!!!!СРОТА ЗИВА!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

30.04.2015 16:58

Ниста без овакве лицности који има м...!А ове насе јајаре не би да спомињем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роцкy

01.05.2015 04:06

...и онда једног дана је појео комад пршуте који је био закацен на поду али јос није био сух па га је болио стомак

ОДГОВОРИТЕ