Рајилићева разочарана реаговањем институција

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић изјавила је да је изненађена благим реаговањем институција БиХ у вези са плановима да у општини Двор у Хрватској, на око 2,5 километара од границе, буде изграђено одлагалиште радиоактивног отпада.

Босна и Херцеговина 30.04.2015 | 09:54
Рајилићева разочарана реаговањем институција

"Прилично сам изненађена благом реакцијом институција БиХ, али се још надам да ће за десетак дана бити покренуте активности, посебно након што је заједничко писмо противљења изградњи потписало шест општина у сливу ријеке Уне, двије из Републике Српске и четири из Унско-санског кантона у Федерацији БиХ", рекла је Рајилићева.

Она је навела да општине заједно од институција БиХ траже акцију ради заштите грађана."Да ли ће се то десити, не знам, али ниједан писани акт са нивоа БиХ општина Нови Град није добила", додала је Рајилићева.

Она је истакла да грађани немају обавјештење шта је то власт учинила да заштити своје грађане од даљег процеса одлагања радиоактивног отпада на граници БиХ.

"Све то што ми радимо није довољно, јер не може начелник општине да разговара са предсједником Владе Хрватске нити са њиховим стручњацима за област рдаиоактивног отпада", рекла је Рајилићева.

Она је навела да је писмо општина Нови Град, Костајница, Босанска Крупа, Бужим, Цазин и Велика Кладуша, којим представници локалних заједница изражавају жестоко противљење и траже обустављање активности на одређивању локације Трговска гора за одлагање радиоактивног отпада, упућено на адресе свих надлежних ентитетских и институција БиХ.

Према њеним ријечима, од Народне скупштине Републике Српске биће затражено да усвоји декларацију као израз политичке воље посланика у Републици Српској, а на крају и да Предсједништво БиХ и предсједавајући Савјета министара приме делегацију начелника општина из слива ријеке Уне.

"Тражићемо да из тог разговора произађу закључци и записници на основу којих се обавезују на неке кораке и да се дефиншу рокови да не дођемо у ситуацију да 1. августа нема никаквих резултата. Грађани морају знати шта се дешава, а за то су задужене институције БиХ", истакла је Рајилићева.

Она је додала да је, уколико изостане реаговање институција БиХ, најнормалније очекивати да грађани Новог Града туже БиХ, јер им не обезбјеђује сигуран живот у својој средини.

Коментари / 0

Оставите коментар