Rajilićeva razočarana reagovanjem institucija

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić izjavila je da je iznenađena blagim reagovanjem institucija BiH u vezi sa planovima da u opštini Dvor u Hrvatskoj, na oko 2,5 kilometara od granice, bude izgrađeno odlagalište radioaktivnog otpada.

Bosna i Hercegovina 30.04.2015 | 09:54
Rajilićeva razočarana reagovanjem institucija

"Prilično sam iznenađena blagom reakcijom institucija BiH, ali se još nadam da će za desetak dana biti pokrenute aktivnosti, posebno nakon što je zajedničko pismo protivljenja izgradnji potpisalo šest opština u slivu rijeke Une, dvije iz Republike Srpske i četiri iz Unsko-sanskog kantona u Federaciji BiH", rekla je Rajilićeva.

Ona je navela da opštine zajedno od institucija BiH traže akciju radi zaštite građana."Da li će se to desiti, ne znam, ali nijedan pisani akt sa nivoa BiH opština Novi Grad nije dobila", dodala je Rajilićeva.

Ona je istakla da građani nemaju obavještenje šta je to vlast učinila da zaštiti svoje građane od daljeg procesa odlaganja radioaktivnog otpada na granici BiH.

"Sve to što mi radimo nije dovoljno, jer ne može načelnik opštine da razgovara sa predsjednikom Vlade Hrvatske niti sa njihovim stručnjacima za oblast rdaioaktivnog otpada", rekla je Rajilićeva.

Ona je navela da je pismo opština Novi Grad, Kostajnica, Bosanska Krupa, Bužim, Cazin i Velika Kladuša, kojim predstavnici lokalnih zajednica izražavaju žestoko protivljenje i traže obustavljanje aktivnosti na određivanju lokacije Trgovska gora za odlaganje radioaktivnog otpada, upućeno na adrese svih nadležnih entitetskih i institucija BiH.

Prema njenim riječima, od Narodne skupštine Republike Srpske biće zatraženo da usvoji deklaraciju kao izraz političke volje poslanika u Republici Srpskoj, a na kraju i da Predsjedništvo BiH i predsjedavajući Savjeta ministara prime delegaciju načelnika opština iz sliva rijeke Une.

"Tražićemo da iz tog razgovora proizađu zaključci i zapisnici na osnovu kojih se obavezuju na neke korake i da se definšu rokovi da ne dođemo u situaciju da 1. avgusta nema nikakvih rezultata. Građani moraju znati šta se dešava, a za to su zadužene institucije BiH", istakla je Rajilićeva.

Ona je dodala da je, ukoliko izostane reagovanje institucija BiH, najnormalnije očekivati da građani Novog Grada tuže BiH, jer im ne obezbjeđuje siguran život u svojoj sredini.

Komentari / 0

Ostavite komentar