Бурсаћ: Зворничка мијешана крв

У понедјељак увече је Нердин Ибрић паркирао свог голфа двојку испред полицијске станице у Зворнику. Знао је да ће у 19 часова бити смјена.

Босна и Херцеговина 28.04.2015 | 19:14
Бурсаћ: Зворничка мијешана крв

Није се обазирао на повике да баш ту не смије паркирати ауто. Извадио је „пумпарицу“, узвикнуо „Алаху Екбер“ ина вратима убио полицајца Драгана Ђурића, те ранио још двојицу позорника. Убили би Ибрића одмах, али имао је панцир, па је потрајало.

Тако се сјединила крв Нердинова са крвљу Драгановом. Крв убице са крвљу човјека који је дошао на посао. Крв је крв, без обзира на крвну групу, агрегатно стање, вјеру и нацију. И највјероватније ју је исти џогер спрао са улаза у полицијску станицу.

Остаје нам да људски изразимо саучешће породици Драгана Ђурића и да осудимо крвнички чин Нердина Ибрића.

Али буре је ово балканско. И док би у свакој нормалној земљи овдје био завршен наратив о несрећи, код нас тек почиње. Заправо, не почиње, он се из магле окрвављене прошлости опетовано помаља.

Мртви очеви и беживотна дјеца

Драган и Нердин, тек су јадници, пуке жртве времена и злом историјом контаминираног простора Босне и Херцеговине. Тек худе лутке у одвијању патолошке повијести. Људска бића са необично сличним судбинама и мијешаном крвљу на концу.

Па, погледајте само.

Оца полицајца Драгана Ђурића убили су почетком рата припадници Армије БиХ у бановићком селу Жељова, одакле су поријеклом, али за тај злочин још нико није одговарао. Мајка убијеног полицајца данас живи у Зворнику, гдје су Ђурићи избјегли у току рата.

Нердин Ибрић је имао годину дана када су 1. јуна 1992. године припадници Војске Републике Српске са припадницима зворничке полиције и паравојних јединица из Србије, одвели и убили његовог оца Сејфу и још око 750 Бошњака.

Нердин Ибрић и његова мајка су били међу првим Бошњацима-повратницима у мјесто Кучић Кула које је, након потписивања Дејтонског споразума 1995. године, припало Републици Српској.

Дијете које се не сјећа свога оца, које је индоктринирано инстант-вехабизмом, дакле, убија човјека који је опет те исте '92. остао без оца.

Свугдје у свијету би ово био парадокс, али код нас је рјешење једначине са двије непознате.

И то није доста. Онда смо се сви (уз часне изузетке) посрали по трагедији. Виртуелно, сад за сад.

Мртва уста не типкају

Интернет и друштвене мреже урличу у дисонантном дуету: ТЕРОРИЗАМ-ОСВЕТА.

Повампирени медији, људи, уредници, новинари без жеље, без емпатије, без професионалне потребе урличу до небеса захтијевајући „правду“. По цијену новог рата, крвопролића, злочина и геноцида. Јебо ударање по тастатури и скролање мишем, без пријетњи обезглављивањем, силовањем, масовним убиствима...

И док су се тијела двојице људи хладила, безумно и бешћутно се разглабало, већма у федералном дијелу БиХ по сву ноћ да ли је ријеч о правичној „крвној освети“, да ли је Нердин тек још један шехид на Аллаховом путу, да ли је то херој нашег доба који је „узео ствар у своје руке“...било је и умоболних честитки на рачун Ибрићевог терористичког чина.

Са друге стране, медији у Републици Српској, у року од одмах, ископали су медијско-аналитичке „могуле“ Лазанског и Галијашевића, који су рекли како је ово не само терористички акт, јер мало је то. Изнесена је хипотеза како је ријеч о нападу на цјелокупну Републику Српску, а како је млади терориста тек претходица индоктриниране исламске силе коју води, ни више ни мање него моћни ИСИЛ?!

Лупетало се ту до јутра. Изгледа се и мало попило, чисто да се одржи морбидна еуфорија.

У том лупетању чули су се наративи слични онима са почетка деведесетих. Позивало се на „смиривање ситуације“. У смиривању ситуације предњачио је предсједник Милорад Додик, који је рекао како је Република Српска нападнута и како мора да се брани. Помогао му је и министар унутрашњих послова РС-а, Драган Лукач, који је у свом хеликоптерском јављању потцртао да „не смијемо ни заборавити, али ни опростити овакав један чин“ и како сваки појединац мора добро пазити на своје окружење, ко се и гдје креће, ко је сумњив...

Овај „миротворни позив на линч“ дакако да је био битнији од најљудскијег чина те вечери, којег се усијане главе слабо сјећају, што од опијата, што од националне опијености.

Наиме, у једном тренутку, у кадру су се нашли начелник општине Зворник, Зоран Стевановић, и Мерсад Мехмедовић, предсједник Скупштине општине Зворник, који су позвали, онако људски, домаћински, очински, становништво да се смири, да не хистерише и да не прави проблеме.

Дан након данас

Има дана након синоћњег злодјела. Ваља дјеци у вртиће, школе, ваља радницима на оно нешто мало радних мјеста по Зворнику, ваља и полицији у просторије гдје се десило безумно убиство. Али ваља хоџи у џамију, ваља свештенику у цркву, ваља комшији поред комшије проћи и назвати му добро јутро. Ваља направити тајну и скромну џеназу и велику сахрану. Ваља се припремити на медијско лешинарење свега побројаног.

Него, шта смо научили из синоћњег терористичког акта?

Сазнали смо да у БиХ НЕ ПОСТОЈИ ВЛАСТ. Напрво, да постоји, једна обавјештајна служба која није прослиједила другој податке о (не)предвиђеним активностима. Можда и јесте, али ова потоња није ништа или није довољно урадила по питању заштите грађана. Не постоји држава, јер да постоји не би се проводила крвна освета на приватној бази, него би људи били процесуирани. Сви који су криви, или за које се сумња да су криви. Не би данас БиХ народи напрђивали уз прву кафу како је Драган Ђурић био несуђени ратни злочинац, а како је Нердин Ибрић терориста и претходница ИСИЛ-а у земљи. Да државе има, знало би се гдје је мјесто лоповима, гдје терористима, гдје ратним злочинцима, а гдје ПТСП-овцима.

Али, хеј, то је тако досадно и релативно у Босни, зар не.

Ко ће озбиљно лијечити преко 400 хиљада обољелих од посттрауматског стреса, кад нема пара за честите сеансе за десетак људи?!

Ко ће процесуирати све појединце који су одговорни за ратне злочине, кад ионако фамилије „са оне друге стране“ уредно воде евиденцију, попут, ружно звучи, заведене спортске прогнозе?

Не, није посао полиције и судства да се бави овим стварима. Они ладе јајца и, евентуално, овако пост фестум, одвале коју изјаву. Ми у Босни то радимо на кућном прагу, по домаћем тефтеру. Клало се, убијало, палило и прогонило овдје, од Богумила до Драгана Ђурића. Свако је неком намиривао данак. За Турке Османлије, за Аустроугаре, за обје Југославије, за четнике, за усташе, за партизане, за Братунац, за Жепу, за Сребреницу...Све лијепо по породичном тефтеру.

Јер државе немамо и не треба нам, јебла нас она.

Само поље мржње које рађа нову мржњу. Радиоактивно зло које је побило стотине хиљада људи у посљедњих двадесет година и којем је постао узак саркофаг од међународне заједнице и разноразних измирења, примирја, округлих столова о помирењу... ублеха за народ.

Зло је резолутније, брже, дјелотворније. Њему је довољан црни голф, пар секунди, пумпарица и зло одради посао.

Ни хиљаде тзв. мировних округлих столова не могу, нити су спрали и унцу зла са ове крваве земље. И неће.

Сад су тијела Драгана и Нердина већ хладна, одавно беживотна. Као и сви ми, који се за живе издајемо. Сад треба турити њихова имена и каталогизирати их у фолдере од злочинца и терористе до хероја. И један и други, док је овакве земље у покушају, увијек ће бити „и хероји и терористи“.

Ко не вјерује, нека се сјети младића Гаврила и човјека Франца. Ево 101 година како се „усклађујемо“. У међувремену смо се поклали онако заозбиљно једно пет пута.

На перверзан начин, она мрља крви са улаза у зворничку полицијску станицу, која је са патоса прешла у моју свијест, чини ми се најчистијом ствари, коју сам видио у посљедњих 24 сата.

А, што се тиче нас живих, само ме срамота. Срамота за све!

Аутор: Драган Бурсаћ

Извор: Бука

 

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

алапача

28.04.2015 17:36

Драгане,браво. Написао си све оно како и ја мислим. Нешто слично је написао и др Неле Карајлић у својој књизи. Код нас се зло залегло у ваздух у земљу, у воду. *ебем нам матер и српску и бошњачу и хрватску. Хоћемо ли се већ једном смирити и гледати од чега се живи. Омладина нам је полудила од безнађа и неимаштине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

28.04.2015 17:42

Свака част за чланак Прочитао сам га у даху. А кад спомену Галијашевића и Лазанског морао сам повратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бикоња

28.04.2015 17:48

Потписујем сваку ријеч. Заиста је грозно од стране медија и силни коментари мржње на друштевним мрежама, на све се обраћа пажња осим на оно битно а то је да су изгублејни животи....Нешто се мора промијнеити и спријечити да се овако нешто понови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуле

28.04.2015 21:31

браво

Name

нм

28.04.2015 17:52

Залосно али истинито. Није ни цудно кад се зна да нам се цјело друство заснива на пропагирању тихе мрзње према оним другим и другацијим.У сколама се прво уци о насим и њиховима,по дзамијама и црквама се дрзе худбе и говори прво о вјецитим непријатељима,главни догадјаји су нам током цјеле године обиљезавање страдања или велицање побједа. Криминалци,злоцинци,лопови,неписмена болумента која се обогатила на муци народа(свога дакако) постали узори дјеци и омладини.ходзе и попови се висе баве политиком и власцу него оним сто им је по богу радити.ста це нас прије стици-смак свијета или медјусобно истребљење остаје да се види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукоје

28.04.2015 18:05

Драган све зна ,зна да се пило ,зна да је Лазански националиста а о Галијасевицу да не говорим. Једино дијалектицар,како себе сам зове, да нам вехабије врсљају по БИХ и РС и да их тетосе многи босњацки политицари и многи из Исламске заједнице. То је проблем Драгане и ово,назалост,није крај него поцетак а ти и даље филозофирај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

29.04.2015 04:03

Ето видис Вукоје. Управо због таквих као ти и теби слицних овакво несто је увијек могуце.

Name

нло

28.04.2015 18:07

Све рецено потписујем. Сад це сви политицари дрљати мјесец дана о овоме и то је та "нова" прица која це у запецак бацити сву насу биједу. Добар смо ми народ, сви скупа МХС, али су нам водје само за кориде. Кад процитам судбине обојице зло ми додје. Ове сто потпирују мрзњу које овдје не фали бих најрадије пострељао све скупа, па нек једни другима објасњавају како они бас и не мрзе и слицне лагарије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема за нас лијека

28.04.2015 18:07

Луда земља,луди људи,паметни политицари у своју корист.Опет це овце за клање да слусају своје водје политицаре,ма нек нема посла,ма нек нема хљеба,ма нек нема будуцности за омладину,али има мрзње,пусака, метака,да сиротиња не би дизала глас на своје водје,лаксе је се клати са комсијом,друге националности и заборавити на све друге проблеме,јер све је за то крив неко с друге стране,а не наси политицари.Доле СДА,доле СНДС,доле ХДЗ ЗИВИО обицан цовјек, ЗИВЈЕЛА сиротиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опомена

28.04.2015 18:10

Треба да се сви опамете.Живот је толико кратак и доста нам је убијања и проливања невине крви.Нисам баш одушевљен овим чланком,јер госп.Драган мистификује овај догађај користећи неке изразе који један новинар не би требао да користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста реци

28.04.2015 18:11

Ста реци након овог цланка? Нити једно слово, нити једна тацка или зарез није написано без смисла. Писем коментар само због Лазанског и Галијсевица. Сјетио сам се халабуке њихове кад су ономад писали небулозе о могуцим сценаријима и организацијама које су "поставиле" експлозив у Борику. А оно би цовјек са властитим унутрасњим демонима, а никакве силе или осовине зла. Да се барем неко извинуо од њих двојице због греске и бесомуцне лази које су уцинили, свјесни или не да су у главе људи тим цланком унијели толико негативних осјецаја и мисли против другог народа... Зато мислим да тим људима треба забранити рад, а ако се неко надје паметан и да их тузи за дизање мрзње и људских и нељудских тензија (намјерно нецу да спомињем националних). Ово исто вази и за квази анлаитицаре босњак и хрвата. Вријемје да се обрацунамо поред терориста и терориста на перу који овај јадни и напацени и гладни народ доје мрзњом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има и оно али

28.04.2015 18:29

Драги г. Писце све си лијепо описао, али има и оно али као сто је за љубав потребно двоје тако је и за рат ,нигдје и никад нисам процитао или видео да су друге двије стране осудиле било ста лоше са своје стране, а које и како сва ова срања на овим просторима почео добро знамо. И докле да се само зртва неком извињава. Ја постујем све, али знам да као сто ни Јевреји не смију спавати са оба затворена ока тако и ми Срби на овим просторима овдје морамо увијек бити будни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неписмени

28.04.2015 18:31

Свака част на тексту

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОА

28.04.2015 18:43

Е мој Драгане. Добро ти реце лупетало се до јутра. Па сто јадан ти настави по теби крв је крв и кад зликовац ма које вјере био додје и мирног цовјека који је крив јер ради у полицији убије. Кад њега убију они који су се бранили, ти поистовијетис крв. Питас ли се има ли тај полицајац дјецу ма немам ријеци ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данко

28.04.2015 18:56

Драгане свака част за текст! Као и увијек погађаш тачно у срж. Него нешто друго сам хтио да кажем, читам коментаре и дрсго ми је да у нашој Босни има све више грађана који су коначно прогледали и не насједају на провокације и запаљиву националистичку реторику. На овом дуњалуку има мјеста за све нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

28.04.2015 19:10

Драги писац ако си хтио реци праву истину и ако си мислио како смо криви сви исто за ово сто нам се досад десавало и јуче десило двије ствари си најмање по мом мисљењу прескоцио. А то је да покојни полицајац није имао могућност повратка и поновног живота тамо гдје се родио и гдје му је имовина остала у односу на убицу и друго нису муслимани убили само њега него исто тако стотинама његових комсија Срба тако да се само зна извини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оциотворене

28.04.2015 19:14

Овдје је комбинација Културног Опозиционара и Мирног Бошњака, јос чекамо Ватреног Опозицонара без њега "Круг" на овој вијести неће проћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxса

28.04.2015 19:31

Бурсац,реци нам несто сто не знамо.Па знамо и ми да је планирано....па није ваљда да су се муслимани населили у ЗВ да зиве у миру и среци са Србима.Па да они то хоце дали би Србима из СА елементарна људска права.Они хоце цјелу БХ,то је њихов циљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

28.04.2015 19:46

Сад це се о овоме прицати пола године,у Рафаелу,304 Куби,Солу,Скали,Фламингу,Силверу,Времеплову и Скорпиону......Будала је било и бице их.Није ово први,а вјерујем ни задњи инцидент у Зворнику......Има ово дугу историју назалост.......све ово је опста биједа и туга.......А политицари,локални и дрзавни.....само беру кајмак на најнизој људској несреци.....Сире мрзњу и лудацке идеје,и јос висе лију бензин на ватру....А овамо краду паре народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико_битан

28.04.2015 19:57

лијеп текст и једноствано објективно је напсиан са темељем објетивности на који могу националисти било које боје само да му под ноге пљуну.Залосно је да овај текст не могу разумјети једнострани и уоквирени дјецаци који не виде даље од носа.Нико не одобрава убиство поготову не на овакав нацин и на институције БиХ.Осим тога ови сто не кузе текст , нека процитају 2x мозда и укапирају и вриједност реценог и извуку поуку ако не за себе онда за ради своје дјеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

свака цаст

28.04.2015 21:28

Право обрацање народу у овако теској ситуацији која нас задесила. Мислим да це се многи запитати како су коментарисали и кликтали пуни зла.Од зла које владà њиховим умовима несвјесно се униставàју Моје похвале гос.Бурсац

Name

Имењак

28.04.2015 21:21

Све потписујем. Одлицан цланак. Требало би га процитат у Дневнику да цују и они који не цитају. Додао бих само јос да су овде једино профитирали политицари који се саблазњавају а у ствари ликују јер це имати материјал за нове изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

28.04.2015 21:26

крв је црвена,али је рх фактор разлицит ,тако даа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

28.04.2015 22:22

Ено вам опет вецерас сијело на РТРС,.. И да, опет су ту лоњаве метузалемске фаце са млохавим језицима испљували РАФАЛ у УСИ свеукупног глувог, поспаног и усиреног БХ градјанина..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

28.04.2015 22:30

Све је ово тачно написано, немам шта ни додати ни одузети. Можемо се само молити Богу, Аллаху или некоме трећем да се на овом заврши и да не буде нових напада ни на једне ни на друге ни на треће од стране једних других или трећих. Поздрав за све НОРМАЛНЕ људе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Језик

29.04.2015 04:22

Гледао сам синоц емисију на РТРС поводом овог терористицког цина. Уцесници су утркивали којо це висе реци против ислама и цовјек је могао стеци утисак из њихове прице да рат вец сутра поциње. А онда несто се десило сто им је покварило цијелу емисију. Водитељица је изјавила да це се узиво јавити супруга убијеног полицајца. Као прво зар није могла та водитељица схватити бол те зене и да све људске норме би указале да од јављања нема ниста, ал не... Она је вец планирала како це се јадна зена јавити да би им и она рекла оно сто гости и водитељица зели цути. И онда репортер јавља да се јавља зена рањеног полицајца. И та јадна зена онако у бризи за свог муза искрено, без унапријед припремљеног текста, а на запрепастење и једног и другог водитеља и гостију, реце: "Ја цу и даље да зивим и да се друзим са мојим пријатељима босњацима". Гости су на свако јављење и лазанског, и оног психопате из Тузле, и јос неких коментерисали, али посје јављања ове зене и мајке петоро дјеце нити ријец нису рекли. Јер рекла је несто сто им смета, а то је: Да је зивот, а не сузивот, могуц и да људи попут тих гостију у емисији треба под хитно сврстати такодјер у листу терориста са својим изјавама... Исто вази и за друге стране и хусацком реториком новинара и квази струцњака. Хвала БН на уступљеном простору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коњиц

29.04.2015 08:17

Због људи попут аутора овог текста ја још живим у БиХ, иначе бих давно побјегао из овог тора будала и багре без мрве хуманости...само што у оваквим тренуцима изроне људи попут њега, као и већине људи који су оставили коментаре на овај чланак - људи чији је примарни идентитет ЧОВЈЕК, па онда Србин, Бошњак, Хрват или католик, православац, муслиман! На сами злочиначки чин нећу се много освртати, сви знамо колико је убиство грозан чин, без обзира на мотив. Али, ми имамо ту несрећу да смо дозволили олошу најгорем да нас воде већ 25 година погрешним путем, да нас убиједе како је крв једног човјека више вриједна од крви другог. У томе је проблем. Зато данас егизстира тероризам и крвна освета. Да су ухапшени не-људи који су побили тих 750 муслимана, те једнаки не-људи који су убили оца убијеног полицајца (и многе друге), покој му души, ово се не би ни десило. Не би ни један мој некадашњи пријатељ отишао слушати празне приче "Аллахових гласника", пустио браду и запоставио личну хигијену. Не би ни било говора о некаквим нападима на РС или БиХ, напокон би нам сјело у главу колико зла носи рат, мржња...али није. Још нам на леђима сједе исти они од прије 25год, причају исту причу. Према њима се требају уперити новинарска пера, типковнице, а не према невиним људима. Свака вјера у једног Бога је исправна, све почивају на истим основним принципима. До људи је који тумаче ту вјеру што проналазе некакве "позиве" на свете ратове и походе као да још живимо у средњем вијеку! Најбољи начин да се покаже средњи прст свим тим вођама, аналитичарима, квазиновинарима, у стварности хушкачима и црвима који се хране нашим страховима једних од других, јесте дати им до знања да не "пушимо" више то. Нека Бакир оде мало у Сирију, Додик у Донбас, а Човић у тај дуго одлагани затвор (само зато што су докази мистериозно изгорјели не значи да је одједном невин). А нас пустите да живимо, као комшије и, прије свега ЉУДИ. Да почистимо овај коров што је у међувремену пустио коријење, био то вехабизам (као у овом случају) или нешто друго. Људи смо, снаћи ћемо се.

Name

херцеговац

29.04.2015 05:44

Сваки коментар је сувишан! Читам коментаре неких "паметњаковића" и питам се дали смо читали исти текст од истог аутора!?

ОДГОВОРИТЕ