Пакистан: 44 погинулих у јаком невремену

Број погинулих у јучерашњем олујном невремену на северозападу Пакистана, попео са на 44, док повређених има више од 200, укључјући 100-тину деце, саопштиле су данас власти те земље.

Свијет 27.04.2015 | 10:25
Пакистан: 44 погинулих у јаком невремену

Јаке кише и ветрови обрушили су се на град Пешавар и околину, обарајући дрвеће, рушећи кровове и зидове кућа и блокирајући многе путеве, а уништено је и доста пољопривредних усева, пшенице и воћњак, преноси АФП. Покрајински министар за информисање Муштак Гани навео је да су валсти процениле да је убијено на стотине грла стоке. 

У Пешавару, главном граду покрајине Кибер Пактунква и даље нема струје, као и у два оближња округа Новшеру и Цхарсаду. Гани је рекао да је најмање 29 људи погинуло и Пешавару, 10 у Цхарсади и пет у Новшеру.

У току су напори да се обезбеде храна, склоништа и хитна медицинска помоћ угроженом становништву. Ради се и на уклањању оборених стабала са саобраћајница, док инжењери настоје да поправе линкове за мобилну телефонију.

Поплавне воде су у недељу увече достигле дубину већу од једног метра у неким деловима града, у којем живи више од три милиона људи.

Позвана је и војска да се укључи у спасилачке акције, са својим радарима, алатима за резање и псима таргачима.

АФП наводи да су безбедносни стандарди за грађевинарство врло слаби у земљи, која је економски неразвијена, али поседује нуклерано наоружање, уз подсећање да је прошле године у монсунским кишама 200 људи изгубило живот пошто су се срушили кровови.

Град Пешавар предводи борбу против домаћих исламистичких побуњеника, која је почела 2004. године, после инвазије коју је предводила САД на Авганистан и сељења Ал Каиде и Талибана према граници земље, на племенска подручја.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар