Пасош БиХ најгори у региону!

Пасош Шведске је напожељнија путна исправа на свету, док пасоша Босне и Херцеговине или нема на светским ранг-листама или је при дну, а уједно и најнепожељнији у регији, односно међу земљама бивше Југославије!

Босна и Херцеговина 27.04.2015 | 08:03
Пасош БиХ најгори у региону!

У време када бројни бх. грађани планирају како провести годишњи одмор и где летовати, као један од основних лимитирајућих фактора се, осим новца, намеће и "ограничени" пасош БиХ који не пружа превише могућности безвизног путовања.

Осим тога, његове мањкавости су и време потребно за израду као и цена.

Топ пет

Истраживање које је пре неколико дана објавио портал "ГоЕуро" показало је да највише разлога за задовољство могу имати Швеђани.

Приликом рангирања земаља, узети су у обзир параметри као што су број земаља у које власници неког пасоша могу путовати без виза, цена, колико радних сати је потребно радити да бисте себи могли приуштити пасош властите државе, те колико година пасош важи.

Поред пасоша Шведске, с путним исправама Финске, Немачке, Велике Британије и САД може се путовати у 174 земље без потребе да се тражи одобрење визе.

Тих пет земаља уједно се налази и на првих пет места листе "Го Травела".

Авганистанци ће провести највише времена у редовима за визе јер без њих могу путовати у само 28 земаља.

Занимљивости

Неки пасоши у свету имају и посебне занимљивости.

Тако Аустрија својим грађанима дозвољава да истовремено посједују два пасоша ове земље да би могли заобићи одређене рестрикције слободе кретања на путовањима.

Канадски пасош садржи и графичке приказе који су видљиви само под ултраљубичастим светлом, што, поред естетике, доприноси и безбедности.

На белгијском пасошу сви натписи су тројезични, с тим да је на првом месту онај језик који власник пасоша сматра матерњим.

Када се упореди цена пасоша с бројем сати колико треба да радите да бисте себи приуштили ову путну исправу, најбоље стоје, поново Шведани.

Они ће себи приуштити пасош већ након једног сата рада, док ће Либеријцима за то требати 278 радних сати. Према тој рачуници, да би себи приуштио пасош, човек из БиХ требало би да ради око 16 сати.

Када се гледа само цена, најскупљи је турски пасош који кошта око 450 КМ, док је најјефтинији пасош Уједињених Арапских Емирата који кошта око 25 КМ.

Спроведено је и истраживање са питањем који пасош би, поред свог, испитаници највише желели да поседују.

Сваки пети, или преко 20 одсто, одговорио је Велике Британије, а следе САД (18,9 одсто), Швајцарске (17 одсто), а затим Немачке, Канаде и Аустралије - наводе представници "ГоЕуро".

Босна и Херцеговина се није нашла у овом истраживању, а од земаља регије на првом месту је била Словенија која је заузела 28. место на листи од укупно 51 земље, те Хрватска на 37. месту.

Укидање виза

Међутим, БиХ се нашла на другој лествици, која је објављена пре десетак дана, а у којој су рангиране све земље света искључиво према критеријуму "могућност путовања без визе".

Према том истраживању, БиХ стоји најлошије од свих земаља бивше Југославије, а у регији је "безвреднији" само пасош Албаније.

Са пасошем Словеније без визе је могуће путовати у 135 држава света, Хрватске 124, Србије 101, Црне Горе 98, БиХ 94, а Албаније у 91 државу.

Најлошије су рангирани пасоши Палестине, Јужног Судана и Мијанмара - наводи се у овом истраживању.
Иако није посебно пожељан, у Агенцији за идентификационе документе, евиденцију и размену података БиХ (ИДДЕЕА) имају завидну статистику о броју до сада издатих путних исправа.

"Број одштампаних биометријских пасоша на дан 24. април 2015. износио је 2.310.576 комада" - наводе у ИДДЕЕА.

Бх. пасош је до новембра прошле године коштао око 40 КМ, а од тада је његова цена скочила на 50 КМ, док је рок важења остао десет година.

Власти у БиХ су се похвалиле да је то и даље ниже од европског просека који износи 64,8 евра. Скупљи бх. пасош је, како је објашњено, први у свету који припада "новој генерацији" и испуњава четири услова: ласерску персонализацију, онлајн аквизицију података, поликарбонат страницу са подацима и фотографију у боји.

Помоћник министра за међународно-правне и конзуларне послове у Министарству спољних послова БиХ, Зоран Перковић, недавно је изјавио да се грађанима БиХ настоје омогућити безвизна путовања у Аргентину и Јапан, те поједноставити визна процедура за Велику Британију.

"Заинтересовани смо за укидање виза за државе Јужне Америке. Након укидања виза грађанима БиХ за Чиле и Бразил очекујемо постизање споразума и са Аргентином" - истакао је том приликом Перковић.

Власти у БиХ су још раније започеле и разговоре о укидању визног режима са Мексиком.

Извор: Пресс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

27.04.2015 13:12

БиХ ЈЕ НАЈГОРА У РЕГИОНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

27.04.2015 13:44

"Број одштампаних биометријских пасоша на дан 24. април 2015. износио је 2.310.576 комада" - наводе у ИДДЕЕА и још се хвале са тим бројем.То народ узима пасоше да бјежи из ове несретне земље, а не што воле да имају такав дичан документ једне дичне државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

27.04.2015 15:43

Важе без провере за Сирију,Афгабистан и друге источне земље.

ОДГОВОРИТЕ