Pasoš BiH najgori u regionu!

Pasoš Švedske je napoželjnija putna isprava na svetu, dok pasoša Bosne i Hercegovine ili nema na svetskim rang-listama ili je pri dnu, a ujedno i najnepoželjniji u regiji, odnosno među zemljama bivše Jugoslavije!

Bosna i Hercegovina 27.04.2015 | 08:03
Pasoš BiH najgori u regionu!

U vreme kada brojni bh. građani planiraju kako provesti godišnji odmor i gde letovati, kao jedan od osnovnih limitirajućih faktora se, osim novca, nameće i "ograničeni" pasoš BiH koji ne pruža previše mogućnosti bezviznog putovanja.

Osim toga, njegove manjkavosti su i vreme potrebno za izradu kao i cena.

Top pet

Istraživanje koje je pre nekoliko dana objavio portal "GoEuro" pokazalo je da najviše razloga za zadovoljstvo mogu imati Šveđani.

Prilikom rangiranja zemalja, uzeti su u obzir parametri kao što su broj zemalja u koje vlasnici nekog pasoša mogu putovati bez viza, cena, koliko radnih sati je potrebno raditi da biste sebi mogli priuštiti pasoš vlastite države, te koliko godina pasoš važi.

Pored pasoša Švedske, s putnim ispravama Finske, Nemačke, Velike Britanije i SAD može se putovati u 174 zemlje bez potrebe da se traži odobrenje vize.

Tih pet zemalja ujedno se nalazi i na prvih pet mesta liste "Go Travela".

Avganistanci će provesti najviše vremena u redovima za vize jer bez njih mogu putovati u samo 28 zemalja.

Zanimljivosti

Neki pasoši u svetu imaju i posebne zanimljivosti.

Tako Austrija svojim građanima dozvoljava da istovremeno posjeduju dva pasoša ove zemlje da bi mogli zaobići određene restrikcije slobode kretanja na putovanjima.

Kanadski pasoš sadrži i grafičke prikaze koji su vidljivi samo pod ultraljubičastim svetlom, što, pored estetike, doprinosi i bezbednosti.

Na belgijskom pasošu svi natpisi su trojezični, s tim da je na prvom mestu onaj jezik koji vlasnik pasoša smatra maternjim.

Kada se uporedi cena pasoša s brojem sati koliko treba da radite da biste sebi priuštili ovu putnu ispravu, najbolje stoje, ponovo Švedani.

Oni će sebi priuštiti pasoš već nakon jednog sata rada, dok će Liberijcima za to trebati 278 radnih sati. Prema toj računici, da bi sebi priuštio pasoš, čovek iz BiH trebalo bi da radi oko 16 sati.

Kada se gleda samo cena, najskuplji je turski pasoš koji košta oko 450 KM, dok je najjeftiniji pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata koji košta oko 25 KM.

Sprovedeno je i istraživanje sa pitanjem koji pasoš bi, pored svog, ispitanici najviše želeli da poseduju.

Svaki peti, ili preko 20 odsto, odgovorio je Velike Britanije, a slede SAD (18,9 odsto), Švajcarske (17 odsto), a zatim Nemačke, Kanade i Australije - navode predstavnici "GoEuro".

Bosna i Hercegovina se nije našla u ovom istraživanju, a od zemalja regije na prvom mestu je bila Slovenija koja je zauzela 28. mesto na listi od ukupno 51 zemlje, te Hrvatska na 37. mestu.

Ukidanje viza

Međutim, BiH se našla na drugoj lestvici, koja je objavljena pre desetak dana, a u kojoj su rangirane sve zemlje sveta isključivo prema kriterijumu "mogućnost putovanja bez vize".

Prema tom istraživanju, BiH stoji najlošije od svih zemalja bivše Jugoslavije, a u regiji je "bezvredniji" samo pasoš Albanije.

Sa pasošem Slovenije bez vize je moguće putovati u 135 država sveta, Hrvatske 124, Srbije 101, Crne Gore 98, BiH 94, a Albanije u 91 državu.

Najlošije su rangirani pasoši Palestine, Južnog Sudana i Mijanmara - navodi se u ovom istraživanju.
Iako nije posebno poželjan, u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA) imaju zavidnu statistiku o broju do sada izdatih putnih isprava.

"Broj odštampanih biometrijskih pasoša na dan 24. april 2015. iznosio je 2.310.576 komada" - navode u IDDEEA.

Bh. pasoš je do novembra prošle godine koštao oko 40 KM, a od tada je njegova cena skočila na 50 KM, dok je rok važenja ostao deset godina.

Vlasti u BiH su se pohvalile da je to i dalje niže od evropskog proseka koji iznosi 64,8 evra. Skuplji bh. pasoš je, kako je objašnjeno, prvi u svetu koji pripada "novoj generaciji" i ispunjava četiri uslova: lasersku personalizaciju, onlajn akviziciju podataka, polikarbonat stranicu sa podacima i fotografiju u boji.

Pomoćnik ministra za međunarodno-pravne i konzularne poslove u Ministarstvu spoljnih poslova BiH, Zoran Perković, nedavno je izjavio da se građanima BiH nastoje omogućiti bezvizna putovanja u Argentinu i Japan, te pojednostaviti vizna procedura za Veliku Britaniju.

"Zainteresovani smo za ukidanje viza za države Južne Amerike. Nakon ukidanja viza građanima BiH za Čile i Brazil očekujemo postizanje sporazuma i sa Argentinom" - istakao je tom prilikom Perković.

Vlasti u BiH su još ranije započele i razgovore o ukidanju viznog režima sa Meksikom.

Izvor: Press

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

27.04.2015 13:12

BiH JE NAJGORA U REGIONU.

ODGOVORITE
Name

Требиње

27.04.2015 13:44

"Број одштампаних биометријских пасоша на дан 24. април 2015. износио је 2.310.576 комада" - наводе у ИДДЕЕА и још се хвале са тим бројем.То народ узима пасоше да бјежи из ове несретне земље, а не што воле да имају такав дичан документ једне дичне државе.

ODGOVORITE
Name

007

27.04.2015 15:43

Važe bez provere za Siriju,Afgabistan i druge istočne zemlje.

ODGOVORITE