АБА финале: Звезда - Цедевита 1:0!

Кошаркаши Црвене звезде савладали су Цедевиту у првој утакмици финалне серије АБА лиге са 68:59 (24:9, 18:15, 12:20, 14:15) и направили први корак ка титули, коју ће освојити екипа која прва дође до три победе.

Кошарка 26.04.2015 | 09:20
АБА финале: Звезда - Цедевита 1:0!

Звезда је савладала Партизан са 3:1 у полуфиналној серији, док је Цедевита после великог преокрета и брејка у Подгорици елиминисала Будућност са 3:2. Наредни меч финала игра се у недељу од 20.30 на истом месту, па се серија у среду сели у Загреб. Тамо ће бити одиграна трећа утакмица, ако буде потребно и четврта у четвртак, док би евентуална мајсторица била 2. маја у Пиониру.

Црвено-бели су имали максималних плус 23, Загрепчани су у трећој четвртини пришли на минус пет, али су пулени успели да одбију налет ривала и славе пред својим навијачима.

Најбољи су били Митровић са 18 поена, осам скокова и три асистенције, и Марјановић са дабл-даблом од 15 поена и 12 скокова. Вилијамс је остао на нули уз пет успешних додавања, Џенкинс је убацио четири, а Калинић два више. Једини двоцифрен у пораженом тиму био је Лука Бабић са 12.

Прва четвртина: Разиграна Звезва већ двоцифрена
Капитен Лука Митровић се тројком у уводним тренуцима први побринуо за ерупцију одушевљења у Пиониру. Убрзо су се ређале рампа Калинића над Жганецом, који је "смечом" послао лопту у први ред трибина и доминација Бобана Марјановића у рекету и то без скакања за вођство од 7:2.

Томас и Бараћ су само на кратко прекинули налет домаћина, јер су Радоњићеви пулени играли све боље како су навијачи са фудбалског дербија пристизали у "храм кошарке".

Митровић је новом тројком започео серију од 13:0 у којој су погађали и Калинић после офанзивног скока, и Марјановић под фаулом. Џенкинс је заменио Вилијамса и са два плус један одмах показао да ће фантастичну форму из мечева са Партизаном пренети и на почетак финалне серије, па је на семафору засијало 24:9 и тим резултатом је завршена прва деоница.

Друга четвртина: Марјановић на скок од дабл-дабла
Изабраници Јасмина Репеше нису знали одакле им прети већа опасност и поред промене целе петорке Звезде. На паркету су били Јовић, Џенкинс, Дангубић, Цирбес и Тејић, а предност је расла из минута у минут.

Најпре је Тејић фантастично закуцао после соло продора, да би исто учинио и Дангубић након украдене лопте за +21 у 13. минуту и великих 30:9. Пеналима Укића и Томића гости из Загреба су успели да се покрену, не и да се озбиљније врате у први чин борбе за шампионско прстење.

Марјановић је лако решавао све дуеле у рекету у своју корист, Блажич је закуцао у контри на пас Вилијамса, а Звездин горостасни центар је 13. поеном окончао прво полувреме за 42:24 и скок му недостаје за дабл-дабл.

Трећа четвртина: Цедевита пришла на минус пет
Занимљиво да је Радоњић у друго полувреме ушао са Јовићем или Вилијамсом на клупи, па је плеја играо Џенкинс. Ипак, није Американац био у првом плану, већ Митровић који је са пет везаних поена одговорио на две тројке Бабића и Томаса (47:30).

До средине треће четвртине Звезда је заустављена њеним оружјем - одличном одбраном. Цедевита је домаћина свела на свега пет поена за шест минута, па је услед бројних грешака црвено-белих пришла пришла на минус пет (47:42) у 29. минуту, иако је била и на минус 23.

Ипак, домаћин је имао спреман одговор у виду Маика Цирбеса који је нанизао пет поена и одбио налет ривала за плус 10 (54:44) на уласку у последњу деоницу.

Последња четвртина: Звезда одолела налетима Цедевите
Рачунајући финиш претходне и уводне тренутке ове деонице Звезда је серијом 12:2, у којој су доминирали Цирбес и Блажич, а коју је закључио Лазић тројком, отишла на 59:44. Узвратила је Цедевита серијом 0:7, па је добијена драматична завршница.

Бабић је носио Загрепчане, али је промашио три везана напада, што је казнио Блажич тројком за 65:55. Словеначки бек је могао да увећа предност да није промашио закуцавање након сјајне рампе Калинића. Ипак, то није додатно покренуло госте, јер је Џенкинс у одсудним моментима преузео одговорност и оверио победу Звезде са пенала уз помоћ Митровића.

Коментари / 0

Оставите коментар