Ко се боји новог Закона о раду?

Закон о раду још није ни доживио своје измјене, а практично је подијелио послодавце, власт и синдикате радника. Сматра се да измјене Закона форсира Међународни монетарни фонд и да ће радници изгубити сва права. Оно што је за синдикалце недопустиво, послодавцима је оправдано, а властима нужно.

Босна и Херцеговина 25.04.2015 | 21:50
Ко се боји новог Закона о раду?

Доношење новог Закона о раду на нивоу ентитета у БиХ услов је ММФ-а за одобравање нових кредита, за који су заинтересоване прије свега ентитетске владе. Потврдио је то министар иностраних послова БиХ, Игор Црнадак, који је био члан бх делегације која је присуствовала прољетном засједању Свјетске банке и ММФ-а у Вашингтону.

"Јесте, једна од ствари. Како ће се то дефинисати, да ли ће бити у питању нови закон или како ће то ићи биће много јасније након прве посјете ММФ-а која почиње крајем овог мјесеца и трајаће 15 дана", објаснио је Црнадак.

Због недоношења новог Закона о раду, који је био један од услова из писма намјере, аранжман са ММФ-ом је отказан прошле године. Новим Законом се драстично смањују права радника, од редукције синдикалног организовања, права на плаћено одсуство, па до могућности лакшег отпуштања. Нови текст закона неприхватљив је за представнике Синдиката.

"У актуелном Закону који се шаље нама не постоји оно о чему ми читаво вријеме причамо, поред колективних уговора, а то је укидање уговора на неодређено вријеме, то не постоји. То постоји на индиректан начин, кроз захтјеве ММФ-а, који је написао флексибилност радних мјеста, а ми знамо шта то значи. Уговоре о раду на одређено преферирати чак до пет година, што је убитачно. До пет година човјек стално трпи неки мобинг. То је све препорука, а ми ту видимо изузетну озбиљност када то тражи ММФ", став је Исмета Бајрамовића, предсједника Савеза самосталних синдиката БиХ.

О новом Закону о раду нема разговора ни у Републици Српској.

"Ако ће Влада покушати се да уради да би добила нови Закон о раду, ми ћемо као синдикат учинити све што је у нашој моћи, па и више од тога да не дође до новог Закона о раду", тврди Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС.

Усвајање Закона о раду дио је економских реформи које БиХ мора провести након што је активиран Споразум о стабилизацији и придруживању. Он је и дио нове европске иницијативе, у оквиру којег су бх власти прихватиле Споразум о расту и запошљавању.

"Што се тиче Закона о раду, то је ствар која је одавно на дневном реду, чак од 2010.године, нажалост никад се није десио. То јесте једна од ствари коју поставља ММФ, али услови, када говоримо о условима и уопште нашем односу према ММФ-у, наша јасна порука у Вашингтону била је да ми у реформе улазимо са или без подршке ММФ-а, јер је то опредјељење Владе", каже Жељка Цвијановић, премијерка Српске.

Њен колега, из Федерације БиХ, Фадил Новалић сматра како је полемика око новог закона о раду неоснована.

"Морате признати, да у случају крутих закона постоји страх који генерише то да се апстинира од запошљавања и пропуштају се неке пословне прилике", став је Новалића.

Иако нису у потпуности задовољни новим законским рјешењима, послодавци су ипак за промјене постојећег Закона

"Текстом се прожима права, права и права радника. Ми не бјежимо од права радника, али тражимо и обавезе радника, али и послодаваца. Неколико је ствари за које ми сматрамо да су круцијалне, од тога да колективни уговор не може бити на неодређено вријеме. Треба бити на одређени период од три године, као што је у већини европских држава. Ми сматрамо да предвиђени годишњи одмор који подразумијева минимално четири седмице, а на то још увећано за радни стаж, ће знатно оптеретити рад послодаваца", каже Сефудин Ченгић, предсједник удружења послодаваца ФБиХ.

Директор Уније удружења послодаваца Српске, Саша Аћић, вјерује да ће Закон бити донешен у овој години, јер је предвиђен у економској политици Владе за 2015. годину.

"Без обзира на притисак ММФ-а, ми очекујемо да ће Влада РС, а на основу економске политике и програма рада Народне скупштине РС, прићи изради новог Закона о раду", наводи Аћић.

У односу на постојећи, нови Закон донио би и неке позитивне промјене.

"Закон први пут предвиђа и родитељско право, даље, предвиђа читав један велики дио који говори о забрани дискриминације на рандом мјесту по било којој основи", објашњава Федра Иџаковић, директорица удружења Права за све из Сарајева .

Три заинтересоване стране имају мало времена да усагласе ставове и направе компромисе. Крајем априла у БиХ допутоваће делегација ММФ-а, а до тада би се требало знати хоће ли бити новог Закона и аранжмана или не.

(РСЕ)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

васкрсија

25.04.2015 15:51

Не новом Закону о раду! У овој недореценој земљи све је обицном цовјеку закинуто... Зато се и селимо вани.... Не смањењ праба обицног цовјека!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

левичар са 39,5година стажа

25.04.2015 15:58

А шта ће намтај ММФ да банкротирамо ко Грчка,господине Додик и гдјице Жељка отварајте фабрике а не банке.Мораторијум на кредите ко незна оставка.Ја сав стаж имам у фабрици и 4год. у рову.Радници су већ робови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко

25.04.2015 16:48

Сви захтеви ММФ-а се морају испунити уколико хоће да ММФ одобри ново кредитно задужење. ММФ је главни дилер код кога се налази дрога односно новац. Нашој власти је потребна та дрога како би наставила да се дрогира. Тренутно кризира јер је остала без дроге и морала је ићи код свог дилера у Вашингтон. Дилер је рекао добићете још дроге уколико урадите то и то. Тако да ће ови наркомани на власти урадити СВЕ самим тим донети и нови закон о раду само да би добили дрогу која им је ореко потребна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рома

25.04.2015 17:06

Монетарни фонд је тактизирао и стално тобозе уцјењивао, али давао кредите. Е сада да би унистио дрзаву, намеце јој своје законе и свјесно доводи у сукоб власт против народа, то они зову "ДЕМОКРАТИЈА". Уколико се усвоје ови закони, сукоби су неминовни, то уствари и хоце ММФ. То је тактика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНТИБАГРОМЕН

25.04.2015 17:49

Од Неума до Српца устај народе,за кравате багру хватај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

25.04.2015 18:06

Нема исељавања,ово је насе,а не некаквих бајица,ммф!Удри по мафији!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

25.04.2015 19:04

Вец сутра ако је могуце укинути рад на неодредено вријеме, али вец сутра. Па доста је висе радника (нерадника) који су застицени ко "међеди" у суми и у ЈП и у приватном сектору. Само цемо тако ици напријед. Погледајте земље у окрузењу а и сире

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.04.2015 15:57

Не лупај о нецему сто не нас.Гдје то у нормалној земљи укинут рад на неограницено вријеме? Немој само реци неку од бивсих ЈУ република, јер то се у нормалне земље не рацуна.

Name

киза

25.04.2015 19:31

Кога занима закон о раду? Колико ја знам само дрзавне циновнике на целу са Ранком МИсиц. За раднике у приватном сектору се ни постојеци није примењивао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марцо Поло

25.04.2015 21:05

Нови закон о раду је бацање прасине у оци. И тренутни закон је добар,ал је проблем сто се примјењује селективно или се не примјењује никако.Код нас је проблем у корумпираним инспекцијама које треба да контролису спроводјење тог закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

26.04.2015 10:28

Потупно се слазем са твојом констатацијом. Проблем није закон него они који га спроводе и како га спроводе, по нецијим арсинима и лицним интересима .... проблем су мозгови који су тоталном дефициту!!!!!! Све сировина до сировине и њихови полтрони, тј. папци .....

Name

Марцо Поло

25.04.2015 21:08

Нови закон о раду је бацање прасине у оци. И тренутни закон је добар,ал је проблем сто се примјењује селективно или се не примјењује никако.Код нас је проблем у корумпираним инспекцијама које треба да контролису спроводјење тог закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све је јасно

25.04.2015 21:53

Није потребан никакав нови Закон о раду него се мора напустити негативна селекција. Нови Закон о раду уз негативну селекцију ће довести до тога да у државним фирмама неће остати нико ко зна нешто да ради него ће сви ти људи бити избачени с посла. Банду на власти треба протејрати из државе исто тако и страни фактор који вјешто овдје вуче конце а све пропада ли пропада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

26.04.2015 11:49

Закона се боје они који су лако долазили до новца то су нерадници преваранти егоисти.Све док будемо размисљали само ја да имам а други не. НЕЦЕМО БИТИ ЗАДОВОЉНИ.Закон који год наси политицари донесу на нама је да постујемп ако зелимо да напредујемо као цивилизован народ ДРЗАВА.Ми да смо здрави и да моземо зивјети од свог рада Кад схватимо насе улоге на овој планети тад це мо бити добри себи заједници Дрзави и свим осталим.