Тајне болести америчких предсједника

Погледајте које су мере предузимали амерички председници како би од јавности сакрили истину о свом нарушеном здравственом стању.

Занимљивости 25.04.2015 | 08:20
Тајне болести америчких предсједника

Честер Артур (21. амерички председник)

Боловао је од Брајтонове болести (ова дијагноза данас више не постоји јер укључивала неколико различитих бубрежних болести) за коју је једини лек представљао одмор. Током 1882. године председник је постао физички исцрпљен и раздражљив и почео брзо да губи телесну тежину. Упркос томе што је улагао велики напор да сакрије свој здравствени проблем, нагло пропадање организма пробудило је сумњу јавности. На председничкој позицији сменили су га републиканци 1884, године, две године пре него што је премиуо.

Гровер Кливленд (22. и 24. амерички председник)

Недуго након другог ступања на позицију председника, Кливленд је приметио испупчење у устима, које су лекари дијагностиковали као канцер. Сазнавши да болује од рака, председник је јавно саопштио да путује на четвородневни одмор код пријатеља. За то време, тим од шест хирурга извео је операцију која је трајала 90 минута, уклонивши тумор, пет зуба и велики део Кливлендове доње вилице.

Вудро Вилсон (28. амерички председник)

У октобру 1919. године Вилсон је доживео можани удар који је изазвао одузетост леве стране његовог тела и делимично слепило. Не желећи да открије своје здравствено стање, Вилсон се осамио све до повлачења са места председника 1921. године. Његова супруга Едит, која му је представљала ствари које је сматрала најзначајнијим и сарађивала са његовим лекаром, била је најзаслужнија за прикривање његове болести.

Френклин Рузвелт (32. амерички председник)

Давне 1921., када је имао 39 година, Рузвелт је оболео од дечије парализе, инфективног обољења које је проузроковало парализу ногу. Председник се служио разним средствима да прикрије своју болест. Израдио је сопствену столицу која је била знатно мања и упадљивија од тадашњих столица намењених непокретним особама. Осмислио је и посебан метод кретања захваљујући којем је деловало као да хода - користио је штап померајући притом кукове и ослањајући се на помоћника који га је водио до подијума за говор.

Џон Кенеди (35. амерички председник)

Кенеди је патио од Адисонове болести, ретког хроничног обољња које настаје као последица разарања надбубрежних жлезда и које је узроковало такве болове у леђима да председник често није могао да се пење уз степенице или чак обује сопствене чарапе. Имиџ младог, полетног човека, међутим, пажљиво је изградила његова породица, у сарадњи са његовим лекаром.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар