Ево зашто комарци неке људе уједају, а друге не

Једно истраживање је показало да су наши гени ти који одређују да ли ће нас уједати комарци.

Занимљивости 25.04.2015 | 08:11
Ево зашто комарци неке људе уједају, а друге не

Научници су већ знали да су комарци неким људима више наклоњени, као и да наш мирис може условљавати то колико смо им привлачан плен, а сада су открили и да те разлике могу бити наследне.

У истраживању је учествовало 18 парова једнојајчаних и 19 парова двојајчаних близанаца, а оно је спроведено у Лондонској школи хигијене и тропске медицине (ЛСХТМ). Истраживачи су испитивали колико је комарцима привлачан мирис руку учесника у експерименту.

Истраживање је показало да су једнојајчани близанци, за разлику од двојајчаних, који имају различите гене, мање-више подједнако привлачни комарцима.

Премда је у питању пилот истраживање, резултати до којих се дошло могу отворити врата ка новим начинима борбе против комараца и болести попут маларије и денга грознице.

Доктор Џејмс Логан, професор медицинске ентомологије и покретач овог истраживања, објаснио је да знања о генетском механизму који се крије иза привлачности коју изазивамо код инсеката могу да нам помогну да се заштитимо од болести које инсекти шире.

Професор Логан додаје да би у будућности могле да нам буду доступне и пилуле које би замениле данашње лосионе у борби против комараца.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар