Evo zašto komarci neke ljude ujedaju, a druge ne

Jedno istraživanje je pokazalo da su naši geni ti koji određuju da li će nas ujedati komarci.

Zanimljivosti 25.04.2015 | 08:11
Evo zašto komarci neke ljude ujedaju, a druge ne

Naučnici su već znali da su komarci nekim ljudima više naklonjeni, kao i da naš miris može uslovljavati to koliko smo im privlačan plen, a sada su otkrili i da te razlike mogu biti nasledne.

U istraživanju je učestvovalo 18 parova jednojajčanih i 19 parova dvojajčanih blizanaca, a ono je sprovedeno u Londonskoj školi higijene i tropske medicine (LSHTM). Istraživači su ispitivali koliko je komarcima privlačan miris ruku učesnika u eksperimentu.

Istraživanje je pokazalo da su jednojajčani blizanci, za razliku od dvojajčanih, koji imaju različite gene, manje-više podjednako privlačni komarcima.

Premda je u pitanju pilot istraživanje, rezultati do kojih se došlo mogu otvoriti vrata ka novim načinima borbe protiv komaraca i bolesti poput malarije i denga groznice.

Doktor Džejms Logan, profesor medicinske entomologije i pokretač ovog istraživanja, objasnio je da znanja o genetskom mehanizmu koji se krije iza privlačnosti koju izazivamo kod insekata mogu da nam pomognu da se zaštitimo od bolesti koje insekti šire.

Profesor Logan dodaje da bi u budućnosti mogle da nam budu dostupne i pilule koje bi zamenile današnje losione u borbi protiv komaraca.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar