Бесмислени унутарстраначки избори!

Три политичке партије су за данас, 25. април најавиле своје конгресе. 

Босна и Херцеговина 25.04.2015 | 07:38
Бесмислени унутарстраначки избори!

У Мостару одржава Сабор ХДЗ-а БиХ, у Источном Сарајеву изборни Сабор Савеза независних социјалдемократа (СНСД) а у Тузли Други конгрес Савеза за бољу будућност (СББ).

Према подацима из ове три странке, ни један од актуелних предсједника - нема противкандидата. То отвара питање колико су БХ политичке странке демократизоване и колико је чланство спремно да бира нове људе?

Неће бити изненађења што се тиче избора страначких лидера – Драган Човић, Милорад Додик и Фахрудин Радончић, сигурно остају на челним позицијама. Док њихове страначке колеге, као напримјер Маринко Чавара из ХДЗ–а БиХ, каже да то није мањак демократије него „чак одраз стабилности странке“, аналитичари имају сасвим друго мишљење.

Адис Араповић из организације Центри цивилних иницијатива, каже да су након једнопартијског ситема у садашњем вишепартијском, готово идентична правила дјеловања.

„Лидери се понашају на једнаки начин, унутарпартијска дисциплина се тренира на једнаки начин и управо изостанак демократизације политичких странака је успорио демократизацију бх. друштва. Унутар политичких странака није промовисана слобода говора, слобода мишљења, слобода фракцијског удруживања, једнакоправност чланова политичких странака. Сада ћемо у мјесец дана свједочити великом броју страначких конгреса, са уобичајеном праксом - само један кандидат за предсједника, како би се унапријед знало да ће он бити изабран, да се врло добро зна да се том избору не смије успротивити јер слиједи одмазда, у крајњем случају избацивање из политичке странке, да је слобода супротстављеног мишљења нешто што се у странкама не само не гаји већ се и санкционише. Све је то само доказ да смо још далеко од либералних европских и демократизованих странака и да ће нам требати још неко вријеме да се то деси“, истиче Араповић.

Највећа бољка у дјеловању политичких партија у БиХ је што чланство слиједи вођу а не програмска начела, сматра универзитетски професор из Тузле Срђан Вукадиновић:

„Уосталом и чињеница да се три сабора три велике партије одржавају у истом дану говори о томе, о неспремности странака да се демократизују, односно да се лидери договоре, јер демократија је договор, спремнсот да се чује и онај који мисли другачије. Партије морају доживјети демократизацију. Највећи проблем је што се ствара једна врста идолопоклонства према нечему или некоме, а најмање према програму. А посебна прича је што ће три лидера бити поново изабрана, што говори о својеврсном монизму у њима, који ће се тешко превазићи. То је кључни разлог те диктатуре у партијама, једнопартијског насиља, а дијелом и правног насиља које се проводи у партијама, јер они који су присталице у партијама ,не опредјељују се према програмима него према идолопоклонству, према некој идеологији, према лидеру или чему већ не, што је најмање некакав програмски захтјев“, каже Вукадиновић.

О томе управо свједочи Мирсад Ђапо, члан СДП-а БиХ пуних 30 година и члан Главног добора странке, који је у четвртак затражио да се брише из партијске евиденције, због њеног елитизма и поданичког односа чланства. То је довело до неуспјеха СДП-а на посљедњим изборима и одласка са лидерског мјеста дугогодишњег партијског шефа Златка Лагумџије:

"Себи замјерам што нисам више указивао на присутни елитизам, егоизам, каријеризам, непотизам, поданички однос и низ других негативности које су захватиле практично све поре унутарстраначких структура. Савјест ми је чиста с обзиром на то да нисам хтио, нити сам био дио елитистичког тима који су чланови ове партије и јавност давно препознали.

Фабриковале су се нове перјанице ове партије у ликовима чланова управних и надзорних одбора, директора јавних предузећа, фондова, агенција, завода и многобројних савјетника, којих је на крају претходног мандата било више од 1.000. Сигуран сам да сам био жртва посебног вредновања демагошког и поданичког понашања неких чланова руководства. Наиме, бескрајно хваљење шефа и његовог ужег круга елите, опонашање у одијевању, исти звучни сигнал на мобилном... знаци су распознавања подобних у овој елити који су уживали благодети власти. Зато што нисам прихватио поданичке улоге платио сам цијену као и неки други потпредсједници СДП-а или његови чланови“, поручио је Ђапо.

Политичке странке су апсолутни владари, господари живота и смрти у БиХ. Тако умјесто идеолошких, имамо интересне групе, сматра аналитичар Аднан Хускић:

„То су најважнији чиниоци политике у БиХ, странке одређују судбине свих нас – оне запошљавају и постављају људе од обданишта и школа, до највишег нивоа. Оне у потпуности контролишу јавни новац, газдују тим новцем, на врло недомаћински начин. Ми имамо ситуацију гдје праве идеолошке политичке странке и не постоје. Оно што је наша стварност то је да су умјесто партија настале интересне групе или повезане клике врло јасних интереса, која се онда окупи око одређене идеологије.

Начелно су странке у Босни и Херцеговини врло централизиране, лидерски оријентисане и апсолутно недемократичне изнутра, у којима су дисонантни гласови уствари издајнички гласови, у којима се мишљења која не иду у прилог ономе што лидер странке мисли, тумаче директним нападом на особу, директним нападом и на странку. Ти људи, између осталог, поистовјећују себе са странком. Јасно је да су политичке странке у Босни и Херцеговини уствари лидерске странке. Подсјећам, постоје странке које су након одласка лидера напросто нестале са политичке сцене, као што је, рецимо, Странка за БиХ“ , каже Хускић

Милорад Додик ће бити поново изабран. У интервјуу за Федералну ТВ је рекао како је постојала могућност предлагања и других кандидата, али није искориштена. Јасно је да нико није желио у изборну утрку са Додиком, неприкосновеним лидером, од оснивања странке 1996. као што нико није желио да се супротстави Драгану Човићу, који је предсједник ХДЗ-а БиХ од 2005. Фахрудин Радончић је на челу је Савеза за бољу будућност од оснивања 2009. године, и остаће то и у наредном периоду.

У БиХ се кандидовање још , схвата као критика актуелног партијског шефа и чланство се понаша као послушна војска а не људи са ставом, каже психолог из Бањалуке Срђан Пухало:

Партијско чланство подсјећа заиста на војску или на неке ауторитарне организације у којим се тражи послушност и лојалност под сваку цијену а не сукоб идеја, мишљења, конкуренција у предлагању програмских циљева, било шта друго што је обиљежје демократије и слободе изношења другачијег става, који неће бити санкионисан. То није ништа ново јер су наше партије лидерске, а такође та унутарстраначка демократија је више форма него оно што стварно постоји. У партијама има људи који мисле да могу урадити нешто другачије али ауторитет лидера се не доводи у питање све док се избори не изгубе“, каже Пухало.

Извор: РСЕ

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

марко

25.04.2015 05:49

Ма г..... болесни,наравно једна странка,један цовјек,нек је понеси И на онај свијет!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

25.04.2015 05:52

Казе да је комунистицки резим био грозан. Па овај систем је јос грознији гдје један цовјек као Баја И брат по лоповлуку су сто пута гори од Титовог резима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРИ ФАЦЕ

25.04.2015 10:08

Кад им само видиш фаце све ти буде јасно. класични мафијаши.

Name

ГАСТАРБАЈТЕР

25.04.2015 06:14

ПОЛИТИЧКЕ ПАРТИЈЕ КОЈЕ "ПОСЛУЈУ" КАО "ПРЕДУЗЕЋА ЈЕДНОГ ЛИЦА" ПРАВЕ САБОРЕ СВАКЕ 4 ГОДИНЕ, САМО ДА СЕ ТО ЛИЦЕ КОЈЕ ЈЕ ВЛАСНИК ПРЕДУЗЕЋА ПОНОВО ПРЕДСТАВИ КАО ЈЕДИНА ПАМЕТНА И ВИЗОНАРСКА ОСОБА У СВЕКОЛИКОМ ШИРЕМ ОКРУЖЕЊУ.... ТАКВИМ САБОРИМА ПРИСУСТВУЈУ СВИ ЗАПОСЛЕНИ У ТОМ ПРЕДУЗЕЋУ КОЈИ НЕСКРИВЕНО И ЈАВНО ДИЈЕЛЕ ТО МИШЉЕЊЕ ИЗ ВЛАСТИТИХ ИНТЕРЕСА, А НЕ ИДЕОЛОГИЈЕ ИЛИ ПРАВДЕ...НОРМАЛНО НА САБОРУ ЈЕ ВЕСЕЉЕ НЕОГРАНИЧЕНО....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан Човек

25.04.2015 06:17

Ове трке нису интересантне нити за кладионице. Мада у науци развоја људског друштва ово је познато. Рецимо Тито је годинама учествовао и побеђивао на таквој трци. Поздрав добрим људима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

25.04.2015 06:28

Ма није то беислено, то је бас добро смисљено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

25.04.2015 06:44

Једино сто су задрзали из претходног система то је став дозивотни председник, све остало сто није ваљало, фабрике, запослени у производном сектору е то су успјесно унистили. Дјеци будуцност постоји само изван простора Балкана. На Балкану треба да остану само политуцки руководиоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посјетилац

25.04.2015 07:15

Ови што мудрују, нека се учлане у СНСД па нака руше ту партију изнутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за неко

25.04.2015 07:19

То и јесте продукт онога времена,сви су они са заврсеним Кумровецким сколама.Знаци из једноумља тј комунизма преструктуирали се у КРИМИНАЛИЗАМ. Иста скола,исти рецепт од ТРИГЛАВА до ДЈЕВДЈЕЛИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јацк

25.04.2015 07:22

Укратко рецено:Водје странака су боссови криминалних организација тј. странака. Ово је мени све удрузена крими-злоцинацка кооператива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

25.04.2015 07:24

Јесте гласали сад чутите или побуна ја сам за ово друго...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

25.04.2015 07:59

Већина политичких странака у БиХ нису политичке организације него интересне групе клановског типа.Бити шеф клана значи моћ и новац.Зато евентуално захтјевање промјена знаци директну опасност и непријатељство.Наша је илузија што очекујемо да ти исти људи почну да раде у интересу народа.Све ће учинити да спрече покушај промјена као што не дозвољавају промјене у својим организацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

25.04.2015 08:01

Па, не тако давно Пеђа Чудић се кандидовао за предсједника СПРС па га након тога одуваше из партије, смијенише са мјеста директора Осигурања Дунав, а биће добро ако га још на робију не спакују. У СДП би на ову тему могли снимити серију са xy наставака, малтене као индијску. Сујета предсједника СНСД је добро позната и достиже неслућене висине, баш као и осветољубивост. А осветољубивост, безобзирност и безобразлук су атрибути неодвојиви од оних који би да се овдје 'успјешно' баве политиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

25.04.2015 08:11

ТИТО , и даље зиви........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

25.04.2015 08:56

СТРАНКА=ЛЕГАЛНО УДРУЖЕЊЕ КРИМИНАЛАЦА или ти ЛЕГАЛНА БАНДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

25.04.2015 09:13

Високи представник мора забранити ове овакве странке. И њиховим високо позиционирам лидерима даље бављење политиком. Срамота је да све ово виоски представник толрише. Прима баснословну плату, а не предузима ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клипани без имало мјере

25.04.2015 09:17

Управо су срушили и последњи дио ограде испред некадашње фабрике Руди Чајавец. Тако је у први план избио предулаз са рекламом такозване Социјалистичке партије у власништву Петра Дјокића. Није их срам имати просторије у оној згради! Оно ће им народ све на крају демолирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

25.04.2015 10:00

Реално, у којој партији-странци је дошло до промене Председника странке у задњих 10 година,сем Босића уместо Чавића.Па ни у ЦЦи-ју,ако чемо поштено,нико не мења Араповића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

исто

25.04.2015 10:03

Па СДС има само једног кандидата све је то исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робље из РС

25.04.2015 10:30

Еине Фолк,Еине Реицх ЕИНЕ МИЛОКРАД

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

25.04.2015 10:46

СДС,ИМА ДВА КАНДИДАТА,МИЦИВ И БОСИЦ,Гледам бају како прави обданисте,НАСИМ ПАРАМА.БАЈА,И СВЕ ДЕЗЕРТЕР И ПРОФИТЕР,УСТАЈМО БРАЦО БОРЦИ,ДА СКИНЕМО ЈАРАМ СВРАТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ није ни за шта

25.04.2015 11:46

борац, народ нема мозга као ни телад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

25.04.2015 13:01

Прави Баја обданиште,који је то оптимиста мисли да ће и дјецу затровати да гласају као пунољетни за њега. То он и сматра као инвестицију и улагање у будућност СНСД-а са њим на челу.

ОДГОВОРИТЕ