Милионе би бацили на зграду под хипотеком!

Помпезно најављена куповина 20 милиона КМ вриједних објеката за смјештај подстанарских државних институција напола је пропала јер Правобранилаштво БиХ није дало сагласност на уговор за куповину зграде "Хидроградње" у Сарајеву, сазнају "Независне".

Босна и Херцеговина 24.04.2015 | 08:38
Милионе би бацили на зграду под хипотеком!

Готово невјероватно звучи информација да претходни сазив Савјета министара БиХ, који је у септембру прошле године донио одлуку о системском рјешавању смјештаја институција, није знао да је зграда "Хидроградње" под хипотеком!

Будући да је договорена цијена куповине овог објекта девет милиона КМ, тај новац ће сада бити враћен у буџет, али ће и даље остати проблем трајног смјештаја у Сарајеву оних државних агенција које као подстанари годинама плаћају папрене кирије.

Информацију да је цијели посао пропао јуче је "Независним" потврдио и Млађен Мандић, замјеник правобраниоца БиХ.

"Тачно је да Правобранилаштво није дало сагласност на уговор о куповини јер је зграда 'Хидроградње' под хипотеком од неколико милиона КМ", појаснио је Мандић.

У међувремену, нити једна од пет државних институција, које из различитих разлога одбијају премјештај у нове зграде и канцеларије - није се преселила. За већину је оправдање недовољно комфора и недостатак адекватног обезбјеђења, на шта се сада надовезао и проблем несређених власничких односа и судских процеса у вези са статусом објекта "Хидроградње".

Синиша Перковић, директор Службе за заједничке послове институција БиХ, пак очекује да се ово питање ријеши врло брзо.

"Агенције су предале неке захтјеве, који би требало да буду разматрани на сједници Савјета министара у четвртак (јуче)", навео је Парковић.

Међутим, како су "Независне" сазнале у Генералном секретаријату, Савјет министара на јучерашњој сједници није разматрало ово питање.

Сам Перковић, према незваничним информацијама, у међувремену је покушао да поново сазове комисију за смјештај институција ради, наводно, новог распореда, али од тога на крају није било ништа.

Подсјећамо, нови сазив Савјета министара је на сједници одржаној половином априла задужио Службу за заједничке послове "да им у што краћем року достави свеобухватну информацију о смјештају институција БиХ".

Од Службе су затражени подаци о објектима у власништву институција БиХ, о институцијама које плаћају закуп за смјештај, укључујући цијене закупа (само 2013. године из буџета за ова намјене плаћено око девет милиона КМ), површине смјештајног простора те стандарде за смјештај запослених.

Цијели овај процес, након свега, а поготово због "омашке" у покушају куповине зграде "Хидроградње", могао би изродити још једну аферу. Тим прије јер се и Тужилаштво БиХ заинтересовало за информације по којима су за смјештај појединих институција купљене приватне зграде у вишемилионској вриједности, "упркос томе што постоје многе зграде и објекти у власништву БиХ који су се могли користити за ту намјену".

Институције које одбијају усељење

Агенција за развој високог образовања и обезбјеђење квалитета БиХ
Институција омбудсмана за људска права БиХ
Институт за нестале БиХ
Агенција за надзор над тржиштем БиХ
Агенција за превенцију корупције и борбу против корупције БиХ

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар