Milione bi bacili na zgradu pod hipotekom!

Pompezno najavljena kupovina 20 miliona KM vrijednih objekata za smještaj podstanarskih državnih institucija napola je propala jer Pravobranilaštvo BiH nije dalo saglasnost na ugovor za kupovinu zgrade "Hidrogradnje" u Sarajevu, saznaju "Nezavisne".

Bosna i Hercegovina 24.04.2015 | 08:38
Milione bi bacili na zgradu pod hipotekom!

Gotovo nevjerovatno zvuči informacija da prethodni saziv Savjeta ministara BiH, koji je u septembru prošle godine donio odluku o sistemskom rješavanju smještaja institucija, nije znao da je zgrada "Hidrogradnje" pod hipotekom!

Budući da je dogovorena cijena kupovine ovog objekta devet miliona KM, taj novac će sada biti vraćen u budžet, ali će i dalje ostati problem trajnog smještaja u Sarajevu onih državnih agencija koje kao podstanari godinama plaćaju paprene kirije.

Informaciju da je cijeli posao propao juče je "Nezavisnim" potvrdio i Mlađen Mandić, zamjenik pravobranioca BiH.

"Tačno je da Pravobranilaštvo nije dalo saglasnost na ugovor o kupovini jer je zgrada 'Hidrogradnje' pod hipotekom od nekoliko miliona KM", pojasnio je Mandić.

U međuvremenu, niti jedna od pet državnih institucija, koje iz različitih razloga odbijaju premještaj u nove zgrade i kancelarije - nije se preselila. Za većinu je opravdanje nedovoljno komfora i nedostatak adekvatnog obezbjeđenja, na šta se sada nadovezao i problem nesređenih vlasničkih odnosa i sudskih procesa u vezi sa statusom objekta "Hidrogradnje".

Siniša Perković, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, pak očekuje da se ovo pitanje riješi vrlo brzo.

"Agencije su predale neke zahtjeve, koji bi trebalo da budu razmatrani na sjednici Savjeta ministara u četvrtak (juče)", naveo je Parković.

Međutim, kako su "Nezavisne" saznale u Generalnom sekretarijatu, Savjet ministara na jučerašnjoj sjednici nije razmatralo ovo pitanje.

Sam Perković, prema nezvaničnim informacijama, u međuvremenu je pokušao da ponovo sazove komisiju za smještaj institucija radi, navodno, novog rasporeda, ali od toga na kraju nije bilo ništa.

Podsjećamo, novi saziv Savjeta ministara je na sjednici održanoj polovinom aprila zadužio Službu za zajedničke poslove "da im u što kraćem roku dostavi sveobuhvatnu informaciju o smještaju institucija BiH".

Od Službe su zatraženi podaci o objektima u vlasništvu institucija BiH, o institucijama koje plaćaju zakup za smještaj, uključujući cijene zakupa (samo 2013. godine iz budžeta za ova namjene plaćeno oko devet miliona KM), površine smještajnog prostora te standarde za smještaj zaposlenih.

Cijeli ovaj proces, nakon svega, a pogotovo zbog "omaške" u pokušaju kupovine zgrade "Hidrogradnje", mogao bi izroditi još jednu aferu. Tim prije jer se i Tužilaštvo BiH zainteresovalo za informacije po kojima su za smještaj pojedinih institucija kupljene privatne zgrade u višemilionskoj vrijednosti, "uprkos tome što postoje mnoge zgrade i objekti u vlasništvu BiH koji su se mogli koristiti za tu namjenu".

Institucije koje odbijaju useljenje

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH
Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH
Institut za nestale BiH
Agencija za nadzor nad tržištem BiH
Agencija za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije BiH

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar