Шта даље са нелегално стеченом имовином?

Иако је један од услова за реформе у БиХ усвајање сета антикорупцијских закона, међу којима је и Закон о одузимању нелегално стечене имовине, у БиХ не постоји консензус за усвајање овог закона. 

Босна и Херцеговина 24.04.2015 | 07:34
Шта даље са нелегално стеченом имовином?

Стога је непозната судбина имовине која ће бити одузета недавно пресуђеном Зијаду Турковићу за више убистава и организовани криминал, будући да на државном нивоу не постоји Агенција која би управљала одузетом имовином.

Закон о одузимању нелегално стечене имовине годинама су предлагали посланици СДП-а у државном парламенту. Но, безуспјешно. Политичари који би и сами морали доказивати поријекло имовине нису били заинтересовани за овакав закон. Када је коначно закон прошле године стигао у парламентарну процедуру, посланици из РС нису га прихватили под изговором да би тиме била пренесена надлежност управљања одузетом имовином са ентитетског на државни ниво. Због тога није јасно дефинисано ко управља одузетом имовином по пресудама суда БиХ и гдје би новац од евентуалне продаје завршио, упозорава Ивана Корајлић из Транспаренцy интернатионал.

‘’Суд свакако има могућност да наложи одузимање имовине без обзира на то да ли постоји агенција која ће њоме располагати или не. Проблем је једино што немамо увид нити информацију о томе шта се десило са имовином, гдје је распоређена, гдје је завршила.’’

Што се тиче Федерације, Закон су усвојили тек пред изборе прошле године, ступио је на снагу у марту ове, но до данас Агенција за управљање нелегално стеченом имовином није почела са радом, јер још траје процедура именовања директора, каже помоћница директора Ениса Хоџић.

‘’Постављен је један од кандидата, након чега су остали кандидати обавијештени о избору и имају право жалбе.Три кандидата су уложила жалбу и сада се чека окончање жалбеног поступка. То траје 60 дана.Од исхода жалбеног поступка зависи када ће директор бити коначно именован и почети са радом.’’

Средства потребна за рад агенције обезбјеђују се у буџету ФБиХ. За те намјене повећана је текућа прорачунска резерва за 2,5 милиона КМ (1,3 милиона еура), кажу у Влади ФБиХ. Новац који би остварила од продаје одузете имовине, Агенција би прослијеђивала у буџет Федерације. Но, за ту претпоставку и судство би требало ефикасније радити, оцјењује Корајлић указујући на спорост процеса пред судовима у БиХ.

‘’Имамо јако мали број осуђујућих правоснажних пресуда за организовани криминал, корупцију и остала кривична дјела која подразумијевају одузимање нелегално стечене имовине и ако немате ефикасно правосуђе које ће давати резултате, ни механизми за одузимање нелегално стечене имовине не могу бити ефикасни.’’

У РС и Закон и Агенција постоје још од 2010. године. До сада су располагали са око 25 милиона КМ ( или око 13 милиона еура), наводи директор Агенеције Зоран Станишљевић:

‘’Вриједност имовине која је укњижена на Републику Српску је око 11 милиона марака ( пет милиона евра ). У буџет РС уплатили смо више од пола милиона готовог новца од одузете имовине по судским пресудама. Ми смо до сада имали и фабрику шећера, имамо и авион, имамо негде око 14 стамбених јединица, радних машина, путничких возила, информатичке опреме….О даљој судбини те имовине одлучује Влада РС, а Агенција само асистира у томе.’’

Примјери Италије и Србије

Ентитетски закони, дакле, регулишу ову област на начин да се имовина одузима осуђенику, но због дуготрајних судских процеса, осумњичени имају времена сву своју имовину пренијети на чланове породице, упозорава Корајлић из Транспаренцy интернатионал.

‘’Ако се остави законска могућност да особа која се кривично гони препише на вријеме ту имовину на друге особе или да је склони ван државе и слично, што смо имали прилику видјети у бројним великим случајевима, и та имовина која се на крају одузме је безначајна у односу на стварни износ и количину нелегално стечене имовине.’’

Приједлог закона на државном нивоу предвиђао је одузимање имовине и сродницима осуђеника, као и најближим сарадницима. Но, закон није усвојен. А дефицит у буџетима се допуњује кредитима или повећањем намета грађанима. Комшије су организованије када је ова област у питању, укључујући и ефикасније судство.

На примјер, у првој години дјеловања оваква агенција у Србији је остварила прихода држави око 250.000.000 евра. Одузете покретнине које не буду продане у року од годину дана могу бити дароване у хуманитарне сврхе.

Кад је пак ријеч о државама Европске уније, прва која је донијела закон о одузимању имовине била је Италија, и то прије више од 20 година.

Према италијанском законодавству сватко за кога се примијети да посједује имовину која није у складу с његовим приходима има обавезу доказати како је до те имовине дошао - легално или не - а новац од продаје незаконито стечене имовине мафијаша, који се мјери у милијардама евра, користи се за борбу против криминала, док су неке од хиљаде одузетих некретнина претворене у друштвено корисне установе. Вриједност имовине одузете од криминалних група у Италији годишње износи више од четири милијарде евра.

Извор: РСЕ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

мала

24.04.2015 06:55

Како шта даље? Станове држава прода па улаже у геријатријске центре, болнице, школе. Од кућа ( које су висе него одличне ) правити вртиће за дјецу или дати удружењима родитеља болесне дјеце. Аута продавати или дати на располагање хуманитарним организацијама, Центрима за социјални рад итд.Одузет новац дати за лијечење болесне дјеце или за куповину апарата за дијагностику. Хиљаду нам ствари треба а ми се питамо шта даље са тим.Ко је ту луд?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

24.04.2015 07:02

Све одузимати и враћати ономе од кога је отето-НАРОДУ,доведеном на ивицу сиромаштва и биједе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Василије

24.04.2015 08:19

Радиш ли ти ишта, стално си присутан на порталу. Очито не припадаш категорији ''народа доведених на ивицу сиромаштва и биједе.'' Василије-пасимиста

Name

лапсус

24.04.2015 08:50

Василије-песимиста

Name

Н. Спириц

24.04.2015 07:32

Ја сам своју имовину правовремено склонио у Београд, Бец и у Свајцарску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

24.04.2015 07:53

Цуј ста даље??? Какво је ово питање, као да зивимо у Сведској па имамо све ситуирано и организовано, па сад као не знамо ста јос нам треба? Страсно па ако не знате ста даље, погледајте друге земље, рецимо Скандинавије ста оне раде у том слуцају и ето прекопирајте ако не знате, барем то није теско ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

24.04.2015 08:38

Вратити покрадену имовину народу који цекају годинама на пресуде.И њихово поријекло имовине испитат.А остатак за добро свих народа.

Name

марко

24.04.2015 08:36

Спиро све цемо бацк И вратити отето!Револуција,па све редом претрести!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрен

24.04.2015 11:17

То це Баја узети за Лактасхе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

24.04.2015 17:17

У Босни и Херцеговини не постоји консензус за усвајање овог закона.Гдје це криминалци политицари сами себи јаму копати.

ОДГОВОРИТЕ