Муџахедини из БиХ међу терористима ОВК

Међу терористима са ознакама ОВК који су заузели полицијску станицу на сјеверу Македоније било је и десетак бивших припадника одреда "Ел муџахедин" из БиХ, пише "Глас Српске".

Регион 23.04.2015 | 09:45
Муџахедини из БиХ међу терористима ОВК

Група је у Македонију упала са Косова, а њени чланови из БиХ посљедњих мјесеци боравили су у селима Арачиново и Кондово код Скопља, која контролишу припадници терористичке ОВК, каже извор из безбједносних структура БиХ.

"Ту, и у селима према Косову, има велики број припадника јединице "Ел муџахедин". Муџахедини из БиХ, који су у склопу терористичке групе упали у караулу у Гошинцу, ту су имали тренинге", наводи саговорник листа.

Према његовим ријечима, они су успоставили мрежу на Косову и Метохији, у Санџаку и у Македонији.

Терористичка група од 40 чланова напала је у ноћи између понедјељка и уторка полицијску станицу Гошинце и разоружала четири полицајца. Они су касније нестали, а македонска полиција за њима трага.

Професор Факултета за безбједности из Скопља Иван Бабановски каже да је око 150 муџахедина из БиХ стигло на Косово, а затим у Македонију и заједно са бившим припадницима ОВК контролишу дијелове македонске територије на којима званична власт нема никакав утицај.

"Посљедњи напад дио је реализације плана Ал каиде познатог као "Балкан 2020". Према том плану, Балкан је један од центара за продор исламистичког тероризма у Европу", рекао је Бабановски.

Он је навео да напад на полицијску станицу извршен према резолуцији о конституисању природне албанске државе, која је усвојена 17. јануара 2013. године на свеалбанском скупу у Тирани.

Бабановски је истакао да на територији под контролом терористичке организације АНА (албанска национална армија) постоје тренинг кампови, а да се та територија веже од Бујановца и Прешева до скопских села Кондово и Арачиново.

"Покретност тих јединица је таква да могу да се употријебе у свако доба на свим дијеловима Балкана", нагласио је Бабановски.

Професор београдског Факултета безбједности Милан Мијалковски каже да се на Балкану налази око 10.000 такозваних спавача терористичке организације Ал каида, спремних да крену у акцију, а да их је у БиХ око 3.000.

Извор: Глас Српске

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

и ја сам филозоф

23.04.2015 07:58

Мене цуди једно.... Ако ти угледни професори и струцњаци тврде и знају да постоје такве снаге, засто их онда нико не узима здраво за готово? Молим вас, цифра од 5 спаваца је сигнал за узбуну, а камоли 5000 како спомиње професор.... Мени се цини да тај професор на сваког споменутог спаваца је добио 1Евр као награде да то написе. Престаните са произвољним износењем података и концетрисите се на своје студенте да их науците нецему, постовани професоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

24.04.2015 03:34

Какви мудзахедини каква вјера и нација. Ово су сверцери кпјима не одговара контрола на граници. Данас сви лопови играју на карту национализма да би лаксе радили свој посао.

Name

Неко_из_масе

23.04.2015 08:15

Па људи моји, какве бљувотине морамо цитати, само да се скрене пазња с тога да смо сви гладни и Срби и Хрвати и Босњаци..па нас свако мало пласе устасама, хандзар дивизијом и цетницима да би заборавили да СМО ГЛАДНИ СВИ ЈЕДНАКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

23.04.2015 08:15

Дотични ,,стручњаци " ако знају ко је дошао из Босне треба да кажу њихова имена и презимена.Дотични ,,стручњаци " би било боље да коментаришу негирање македонске нације од Бугара,Грка,Срба..

ОДГОВОРИТЕ
Name

субара

23.04.2015 08:59

Видим да неке боли сто се БИХ везе уз тероризам али цињенице су неумољиве. Мудзахедини из БИХ не знаци нузно да су Босњаци мада их је у Ел Мудзахиду било барем пола. Албанија и Косово су пуни мудзахедина а и то знају и птице на грани. Незахвално је лицитирати цифрама али се зна да је тај регион укљуцујуци у БИХ одскоцна даска за извоз тероризма у Европу.

Name

ре ок

23.04.2015 10:39

Ста се љутис па такви као ти су се клели у алаха да у Бих за вријеме рата није било муџахедина а на крају се види ко је са ким био и ста је ко радио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

23.04.2015 11:17

Не љутим се ја већ се залажем да се свима објаве имена и презимена за тероризам,ратне злочине ,криминал,лоповлук итд и да буду обељежењи цијелог живота и да сви буду у затвору до краја живота а не да се користе када неком требају !

Name

007

24.04.2015 07:57

Теоретичари из Маоче и Бочиње на пракси у ОВК.Прво полувреме је кренуло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

26.04.2015 10:48

То је извозни бренд из Босне

ОДГОВОРИТЕ