Ученици све чешће другују са чашицом

Више од 90 одсто младих у РС повремено се опија, а чак 40 одсто њих је било под јаким утицајем алкохола бар једном у животу.

Република Српска 22.04.2015 | 17:35
Ученици све чешће другују са чашицом

У Клиници за психијатрију Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука прошле године се од алкохола лијечило 13 младих, а резултати истраживања Института за јавно здравство РС показују да је више од половине средњошколаца алкохол пробало са 13 или мање година.

У Клиници за психијатрију истичу да је забрињавајуће што одрасли често гледају благонаклоно на опијање младих.

- Млади углавном долазе због тровања алкохолом. Нажалост, даљу сарадњу углавном не прихватају ни млади, ни њихове породице и то је знак одобравања и подстицај за развој зависности - казала је начелник Клинике за психијатрију Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука Нера Зивлак-Радуловић и додала да су током 2013. године од алкохола лијечили седам особа млађих од 30 година.

Бањалучки Клуб лијечених алкохоличара радио је на пројекту чији је циљ превенција алкохолизма код младих у склопу којег је анкетирано 170 средњошколаца и студената.

- Девет одсто младих навело је да свакодневно конзумира алкохол, што већ говори у прилог развијене зависности, док 91 одсто њих пије повремено. Више од половине испитаних није знало да алкохол може проузроковати смрт - рекла је Зивлак-Радуловић, која је и оснивач овог клуба.

Институт за јавно здравство РС сваке четири године спроводи истраживање о навикама и учесталости конзумирања алкохола међу младима. Посљедње је обављено 2011. године и обухватало је 3.132 испитаника из првих разреда средњих школа. Резултати су показали да је 40 одсто младих било под јаким утицајем алкохола бар једном у животу, што подразумијева лелујање при ходу, тежак говор, губљење памћења о догађају и слично. Највећи број младих који су били под јаким утицајем алкохола забиљежен је на подручју Добоја, Бањалуке и Фоче.

Истраживање је показало да се више опијају дјечаци него дјевојчице, а ученици су навели да лако долазе до алкохола иако је његова продаја млађима од 18 година забрањена.

Посљедице
Нера Зивлак-Радуловић истиче да су штетна дејства алкохола на младе многобројна, а најчешће је ријеч о тровању са опасним посљедицама, отупљеним интересовањем за школу и разоноду и умањена критичност.

- Млади почињу да се понашају непримјерено, постају склони

недозвољеним радњама и кривичним дјелима - наводи Зивлак-Радуловић.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

немања

22.04.2015 15:41

Видјели од родитеља! Па и они пију примјер људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

22.04.2015 15:46

Гори су од родитеља!

ОДГОВОРИТЕ