Učenici sve češće druguju sa čašicom

Više od 90 odsto mladih u RS povremeno se opija, a čak 40 odsto njih je bilo pod jakim uticajem alkohola bar jednom u životu.

Republika Srpska 22.04.2015 | 17:35
Učenici sve češće druguju sa čašicom

U Klinici za psihijatriju Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka prošle godine se od alkohola liječilo 13 mladih, a rezultati istraživanja Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da je više od polovine srednjoškolaca alkohol probalo sa 13 ili manje godina.

U Klinici za psihijatriju ističu da je zabrinjavajuće što odrasli često gledaju blagonaklono na opijanje mladih.

- Mladi uglavnom dolaze zbog trovanja alkoholom. Nažalost, dalju saradnju uglavnom ne prihvataju ni mladi, ni njihove porodice i to je znak odobravanja i podsticaj za razvoj zavisnosti - kazala je načelnik Klinike za psihijatriju Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka Nera Zivlak-Radulović i dodala da su tokom 2013. godine od alkohola liječili sedam osoba mlađih od 30 godina.

Banjalučki Klub liječenih alkoholičara radio je na projektu čiji je cilj prevencija alkoholizma kod mladih u sklopu kojeg je anketirano 170 srednjoškolaca i studenata.

- Devet odsto mladih navelo je da svakodnevno konzumira alkohol, što već govori u prilog razvijene zavisnosti, dok 91 odsto njih pije povremeno. Više od polovine ispitanih nije znalo da alkohol može prouzrokovati smrt - rekla je Zivlak-Radulović, koja je i osnivač ovog kluba.

Institut za javno zdravstvo RS svake četiri godine sprovodi istraživanje o navikama i učestalosti konzumiranja alkohola među mladima. Posljednje je obavljeno 2011. godine i obuhvatalo je 3.132 ispitanika iz prvih razreda srednjih škola. Rezultati su pokazali da je 40 odsto mladih bilo pod jakim uticajem alkohola bar jednom u životu, što podrazumijeva lelujanje pri hodu, težak govor, gubljenje pamćenja o događaju i slično. Najveći broj mladih koji su bili pod jakim uticajem alkohola zabilježen je na području Doboja, Banjaluke i Foče.

Istraživanje je pokazalo da se više opijaju dječaci nego djevojčice, a učenici su naveli da lako dolaze do alkohola iako je njegova prodaja mlađima od 18 godina zabranjena.

Posljedice
Nera Zivlak-Radulović ističe da su štetna dejstva alkohola na mlade mnogobrojna, a najčešće je riječ o trovanju sa opasnim posljedicama, otupljenim interesovanjem za školu i razonodu i umanjena kritičnost.

- Mladi počinju da se ponašaju neprimjereno, postaju skloni

nedozvoljenim radnjama i krivičnim djelima - navodi Zivlak-Radulović.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

nemanja

22.04.2015 15:41

Vidjeli od roditelja! Pa i oni piju primjer ljudi

ODGOVORITE
Name

marko

22.04.2015 15:46

Gori su od roditelja!

ODGOVORITE