Зијад Турковић иде у строго чувани павиљон

Шеф злочиначке организације Зијад Зика Турковић, осуђен у четвртак на 40 година затвора, ускоро ће почети бројати своје дане у Казненопоправном заводу (КПЗ) Зеница, а већ му је припремљена и ћелија у најстрожије чуваном Четвртом павиљону.

Босна и Херцеговина 22.04.2015 | 09:20
Зијад Турковић иде у строго чувани павиљон

Претходно, Суд БиХ треба издати рјешење о упућивању на издржавање казне.

Зенички затвор једини је у ФБиХ који испуњава критериј за затворенике попут Турковића, а уз Зеницу, додуше само теоријски, постоји могућност да Турковић казну служи и у затвору “затвореног” типа у Фочи, у Републици Српској. Тамо ће, према свему судећи, завршити другоосуђени (на 35 година) из овог случаја Миленко Лакић, пише Аваз.

Како је појаснио један од првих службеника КПЗ-а Зеница који ће имати прилику да зажели добродошлицу Турковићу, сваки осуђеник, на коју год казну био осуђен, пролази период “карантина” у самицама, за вријеме којег се ради психолошки профил те одређује начин издржавања казне.

„Прави се тзв. план третмана, психолог разговара с осуђеником и ради његов психолошки профил. Раде се и други тестови, да би се стекла што боља слика о његовим навикама. Од полицијских агенција добијају се подаци с ким је све био и у каквим конекцијама, да би се максимално избјегла опасност сусрета унутар КПЗ-а. То није идеално, али јесте поприлично прецизно и ријетко се такви подаци не покажу потпуним. Што се тиче конкретно Турковића, једно је сигурно, он ће барем неколико првих година провести у Четвртом павиљону”, наводи саговорник.

„Павиљон Четворка буквално је затвор у затвору, гдје осуђеници имају најбољи комфор, али и најстрожије мјере обезбјеђење, те су тотално изоловани непровидном вишеметарском оградом од остатка осуђеника. У случају проблема с осуђеницима за ратне злочине, они или друга страна бивају премјештени на извјесно вријеме у Четворку. Тамо се сада, након што је убио другог осуђеника, налази Аднан Шерак, а од почетка је тамо Ферид Окић”, појашњава извор.

Изолација је скоро па потпуна, у најбољем случају осуђеник може имати цимера и то је све.

„Нема шетнице, да се налазе с другим осуђеницима, нема заједничке трпезарије. Свака соба има телевизор, кабловску ТВ, топлу воду, и то је то. Условно речено, ради се о самицама, односно онај ко је унутра, нема могућности рада, посјете су строго контролисане, као и сваки вид комуникације”, наводи саговорник из КПЗ-а Зеница.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

НЕЦЕ

22.04.2015 07:29

ПЛАЦАТИ НИКАКВЕ КОМУНАЛИЈЕ СВЕ ИМА ДЗАБЕ. САЦЕ И ДОДО И СПИРКАН ЗА ЊИМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

22.04.2015 13:52

Хуманије би било омогучити бескућнициме и социјално угроженим такве услове него криминалцима и убојицама.СВАКИ ТАКАВ УБОЈИЦА КОШТА ОВО ДРУШТВО ЦЦ3000 км месечно(храна,чувари,превоз).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

22.04.2015 16:53

Требало га је раздузити приликом хапсења и рјесити проблем за свагда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ланац је за њега

22.04.2015 17:19

Не, он баш треба да робија, и надам се да ће поживјети бар још 40 година. Само привезати га на кратки ланац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

22.04.2015 19:07

Слажем се да треба да буде у најстоже чуваном дијелу затвора али каква кабловска, какв комфор јел то заслужио. Убаци му неки кревет, ћебе сто, столицу, мали ТВ још га казните да мора гледати само јавне сервисе (БХТ, ФТВ и РТРС)и довиђења. У затвору боље живе него 80% грађана Босне и Херцеговине

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАРАЦ

03.06.2015 14:09

НЕ ТРЕБА МУ НИСТА ДАТ.КАКАВ КОМФОР КАКВА КАБЛОВСКА ЉУДИ.ЗНАТЕ ЛИ КОЛИКО ПОРОДИЦА ЈОС ПЛАЦЕ ЗА СВОЈИМ НАЈМИЛИЈИМ ЗБОГ ЊЕГА.КАД КАЗЕТЕ У САМИЦИ ТО НИЈЕ НИКАКВА САМИЦА.ТРЕБА ГА У САМИЦУ АЛИ ОНУ ПРАВУ ГДЈЕ НЕМА НИСТА,НИ КРЕВЕТА САМО WЦ СОЉА И ТО ДА МУ ЈЕ ПОРЕД САМЕ ГЛАВЕ ДА МОЗЕ УЗДИСАТ СВОЈ ИЗМЕТ БАР ЈЕДНО 10 ГОДИНА ЗА ПОЦЕТАК.Е ТО МУ ТРЕБА ОБЕЗБИЈЕДИТ.ЈЕР ТАКВИ ЉУДИ НИСУ ЗА БИЛО КАКВО ДРУСТВО'

ОДГОВОРИТЕ