Zijad Turković ide u strogo čuvani paviljon

Šef zločinačke organizacije Zijad Zika Turković, osuđen u četvrtak na 40 godina zatvora, uskoro će početi brojati svoje dane u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Zenica, a već mu je pripremljena i ćelija u najstrožije čuvanom Četvrtom paviljonu.

Bosna i Hercegovina 22.04.2015 | 09:20
Zijad Turković ide u strogo čuvani paviljon

Prethodno, Sud BiH treba izdati rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne.

Zenički zatvor jedini je u FBiH koji ispunjava kriterij za zatvorenike poput Turkovića, a uz Zenicu, doduše samo teorijski, postoji mogućnost da Turković kaznu služi i u zatvoru “zatvorenog” tipa u Foči, u Republici Srpskoj. Tamo će, prema svemu sudeći, završiti drugoosuđeni (na 35 godina) iz ovog slučaja Milenko Lakić, piše Avaz.

Kako je pojasnio jedan od prvih službenika KPZ-a Zenica koji će imati priliku da zaželi dobrodošlicu Turkoviću, svaki osuđenik, na koju god kaznu bio osuđen, prolazi period “karantina” u samicama, za vrijeme kojeg se radi psihološki profil te određuje način izdržavanja kazne.

„Pravi se tzv. plan tretmana, psiholog razgovara s osuđenikom i radi njegov psihološki profil. Rade se i drugi testovi, da bi se stekla što bolja slika o njegovim navikama. Od policijskih agencija dobijaju se podaci s kim je sve bio i u kakvim konekcijama, da bi se maksimalno izbjegla opasnost susreta unutar KPZ-a. To nije idealno, ali jeste poprilično precizno i rijetko se takvi podaci ne pokažu potpunim. Što se tiče konkretno Turkovića, jedno je sigurno, on će barem nekoliko prvih godina provesti u Četvrtom paviljonu”, navodi sagovornik.

„Paviljon Četvorka bukvalno je zatvor u zatvoru, gdje osuđenici imaju najbolji komfor, ali i najstrožije mjere obezbjeđenje, te su totalno izolovani neprovidnom višemetarskom ogradom od ostatka osuđenika. U slučaju problema s osuđenicima za ratne zločine, oni ili druga strana bivaju premješteni na izvjesno vrijeme u Četvorku. Tamo se sada, nakon što je ubio drugog osuđenika, nalazi Adnan Šerak, a od početka je tamo Ferid Okić”, pojašnjava izvor.

Izolacija je skoro pa potpuna, u najboljem slučaju osuđenik može imati cimera i to je sve.

„Nema šetnice, da se nalaze s drugim osuđenicima, nema zajedničke trpezarije. Svaka soba ima televizor, kablovsku TV, toplu vodu, i to je to. Uslovno rečeno, radi se o samicama, odnosno onaj ko je unutra, nema mogućnosti rada, posjete su strogo kontrolisane, kao i svaki vid komunikacije”, navodi sagovornik iz KPZ-a Zenica.

Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

NECE

22.04.2015 07:29

PLACATI NIKAKVE KOMUNALIJE SVE IMA DZABE. SACE I DODO I SPIRKAN ZA NJIM.

ODGOVORITE
Name

007

22.04.2015 13:52

Humanije bi bilo omogučiti beskućnicime i socijalno ugroženim takve uslove nego kriminalcima i ubojicama.SVAKI TAKAV UBOJICA KOŠTA OVO DRUŠTVO CC3000 km mesečno(hrana,čuvari,prevoz).

ODGOVORITE
Name

ja

22.04.2015 16:53

Trebalo ga je razduziti prilikom hapsenja i rjesiti problem za svagda...

ODGOVORITE
Name

lanac je za njega

22.04.2015 17:19

Ne, on baš treba da robija, i nadam se da će poživjeti bar još 40 godina. Samo privezati ga na kratki lanac.

ODGOVORITE
Name

Geography

22.04.2015 19:07

Slažem se da treba da bude u najstože čuvanom dijelu zatvora ali kakva kablovska, kakv komfor jel to zaslužio. Ubaci mu neki krevet, ćebe sto, stolicu, mali TV još ga kaznite da mora gledati samo javne servise (BHT, FTV i RTRS)i doviđenja. U zatvoru bolje žive nego 80% građana Bosne i Hercegovine

ODGOVORITE
Name

JARAC

03.06.2015 14:09

NE TREBA MU NISTA DAT.KAKAV KOMFOR KAKVA KABLOVSKA LJUDI.ZNATE LI KOLIKO PORODICA JOS PLACE ZA SVOJIM NAJMILIJIM ZBOG NJEGA.KAD KAZETE U SAMICI TO NIJE NIKAKVA SAMICA.TREBA GA U SAMICU ALI ONU PRAVU GDJE NEMA NISTA,NI KREVETA SAMO WC SOLJA I TO DA MU JE PORED SAME GLAVE DA MOZE UZDISAT SVOJ IZMET BAR JEDNO 10 GODINA ZA POCETAK.E TO MU TREBA OBEZBIJEDIT.JER TAKVI LJUDI NISU ZA BILO KAKVO DRUSTVO'

ODGOVORITE